VIŠE NI ĆEVAP NE MOŽE DA SE POJEDE ZA MALE PARE: Za sarajevski specijalitet traže više nego ikad, ljudi zbog cene ostali u ŠOKU
Foto: Profimedia

poskupele porcije

VIŠE NI ĆEVAP NE MOŽE DA SE POJEDE ZA MALE PARE: Za sarajevski specijalitet traže više nego ikad, ljudi zbog cene ostali u ŠOKU

Novčanik -

Čuveni ćevapi na Baščaršiji ponovo su poskupeli, a velika porcija sada košta 12 maraka (nešto više od 6 evra), pišu tamošnji mediji.

Sarajevo koje je poznato po svojoj bogatoj kulturnoj baštini, suočava se sa poskupljenjem ovog omiljenog jela za čak dve marke.

Tako sada u nekim od poznatim ćevabdžinicama, veća porcija košta 12 maraka, dok je mala šest.

Na portalu Crna hronika, koja je i objavila ovaj cenovnik, vodi se polemika da li je ovo veliki skok cene, ali i porede porcije sa onima u drugim zemljama. Tako jedan piše da u Nemačkoj deset ćevapa košta pet evra.

Evro, Euro, Novac
foto: Shutterstock

"Ništa, onda idemo u vegetarijance", piše drugi.

Dodatno, njima su i somuni poskupeli . Tako je sa 70 feninga, koliko je koštao na većini prodajnih mesta u Sarajevu za vreme prošlog Ramazana, poskupeo na 1,20 maraka.

Inače, bosanskohercegovačke ćevabdžije ušle su nedavno u proces registracije oznake geografskog porekla za „Sarajevski ćevap“ sa Baščaršije.

Ovi specifični ćevapi su jedan od najznačajnijih i najpoznatijih specijaliteta Bosne i Hercegovine, i prodaju se i u regionu i u svetu. U ćevabdžinicma širom Sarajeva najčešće se služe porcije od pet ili deset ćevapa, u somunu, s čašom hladnog mleka ili jogurta.

Ćevapi
foto: Shutterstock

Pomenuti specijalitet pravi se od posebnih delova mesa i, osim mlevene govedine, koristi se samo so i peče se na roštilju.

kurir.rs/blic.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track