OVAKO SE RAČUNAJU PLATE POLICAJACA: Vlada usvojila uredbu, evo kako izgleda tabela platnih razreda u policiji
Foto: Shutterstock

OVAKO SE RAČUNAJU PLATE POLICAJACA: Vlada usvojila uredbu, evo kako izgleda tabela platnih razreda u policiji

Novčanik -

Vlada Srbije nedavno je donela Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o platama policijskih službenika, koji je momentalno stupio na snagu i primenjuje se od plate za januar ove godine.

Plate policijskih službenika u Srbiji razlikuju se u zavisnosti od pozicije na kojoj se nalaze, a razvrstavanje radnih mesta, grupa i platnih razreda u policiji vrši se na osnovu kriterijuma za vrednovanje poslova: složenost, kompetencije, stepen odgovornosti, stepen samostalnosti u radu i poslovna komunikacija.

Ispod možete videti kako izgledaju plate policijskih službenika po stepenu i razredu. Praktično, platni razredi su opisima poslova opredeljene celine koje iskazuju položaj radnog mesta unutar platne grupe.

tabela
foto: screenshot/Službeni glasnik

Koji su kriterijumi?

U nastavku pogledajte opise kriterijuma na osnovu kojih se definišu grupe radnih mesta, pa samim tim i iznos plata:

Složenost poslova je kriterijum kojim se izražava složenost zadataka, postupaka i metoda rada, potreban stepen kreativnosti i znanja prilikom izvršavanja zadataka, odnosno donošenja odluka, kao i u primeni i razvoju novih metoda rada.

Kompetencija je kriterijum kojim se izražava skup znanja i veština i psiholoških zahteva, koji oblikuju ponašanje zaposlenog i vode postizanju očekivanih rezultata na radnom mestu.

Stepen odgovornosti je kriterijum kojim se izražava nivo uticaja odluka na obavljanje poslova i zadataka i ostvarivanja ciljeva organizacije, kao i odgovornost za sopstveni rad, rezultate i resurse.

Stepen samostalnosti u radu je kriterijum kojim se izražava stepen autonomije u radu i odlučivanju koji se ogleda u tome koliko se posao vrši prema usmerenjima i uputstvima neposredno višeg rukovodioca, kao i u obimu nadzora potrebnom za obavljanje poslova određenog radnog mesta.

Poslovna komunikacija je kriterijum kojim se izražava stepen saradnje i kontakata određenog nivoa, vrste i učestalosti sa organima i subjektima izvan Ministarstva i organizacionim jedinicama unutar Ministarstva u svrhu postizanja cilja, odnosno izvršavanja zajedničkih poslova i zadataka.

Kurir.rs/Službeni glasnik/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track