5 SAVETA DA SMANJITE POTROŠNJU BENZINA: Ko na pumpu svraća u zoru i uveče može i da uštedi, a ako poštuje ovo PRAVILO NA KONJU JE
Foto: Zorana Jevtić, Shutterstock/Maja Marjanovic

štednja goriva

5 SAVETA DA SMANJITE POTROŠNJU BENZINA: Ko na pumpu svraća u zoru i uveče može i da uštedi, a ako poštuje ovo PRAVILO NA KONJU JE

Novčanik -

Večita dilema za mnoge vozače u Srbiji je kako ići na posao kolima ili gradskim prevozom. U prvom slučaju, imate svoj komfor i štedite vreme, ali je vožnja sopstvenim automobilom svakako skuplja varijanta od mesečne kartice za gradski prevoz.

Posebno u Beogradu, gde veliki deo radnika svakodnevno prelazi s jednog kraja grada na drugi, kako bi stigao od kuće do posla, i obrnuto. Ako vas put vodi iz centra, recimo, u Novi Beograd - a pritom računamo samo odlazak na posao i vraćanje kući - mesečni izdatak za gorivo je u proseku oko 100 evra, zavisno od potrošnje i modela vozila. Ako ste se, ipak, pored svega odlučili da isključivo automobilom idete na posao trebalo bi da znate da postoji način da uštedite i da vam mesečni izdatak za gorivo na kraju meseca bude znatno manji.

auto škola, automobili, automobil, vožnja
foto: Printscreen/Facebook/novi početak

1. Ne pritiskajte naglo gas

Kada ujutru krećete na posao, pre nego što startujete motor kola, prvo proverite da li su svi uređaji isključeni. Potom upalite auto i sačekajte nekoliko sekundi, a zatim polako krenite, ali postepeno dodavajući gas. Ovo je jako važno pošto je motoru potrebno izvesno vreme da dostigne radnu temperaturu. Naglim dodavanjem gasa se povećava potrošnja goriva.

2. Način vožnje

Ustanite na vreme, pa ćete samim tim i krenuti na vreme, tako ćete izbeći brzu vožnju do posla, što će se odraziti naravno i na potrošnju goriva. Jedan od korisnih saveta je da na uzbrdicama i nizbridicama ne dodajete gas bez preke potrebe, jer i to utiče na stanje u rezervoaru.

3. Kada sipati gorivo?

Verovatno niste znali da ako rano ujutru ili uveče napunite svog četvorotočkaša, kada su najniže temperature vazduha, gustina goriva je veća, što rezultira i punijim rezervoarom. Takođe, ako ste u mogućnosti na benzinsku pumpu svratite kada vam je strelica koja označava količinu goriva na polovini.

gorivo, cene goriva, Benzinska Pumpa, benzin, pumpa
foto: Zorana Jevtić

4. Izbacite iz automobila sve nepotrebno

Na potrošnju goriva utiče i težina automobila, odnosno ako u njemu ne vozite bespotrebne stvari, on je lakši, a samim tim je i potrošnja manja.

5. Menjač mudro koristite

Broj obrtaja motora uvek bi trebalo držati na optimalnom nivou. Ukoliko u vožnji naglo opadne odmah promenite brzinu na manji stepen prenosa. Isto važi i kada broj obrtaja raste, tada prebacite na veći stepen prenosa. Primetićete da je stanje u rezervoaru znatno bolje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track