KO IMA SREĆE DA NAĐE KARTU ZA OVU TURISTIČKU ATRAKCIJU - ODERU GA: Turisti mesecima čekaju, a onda plate i do 3 puta skuplje

(NE)MOGUĆA MISIJA

KO IMA SREĆE DA NAĐE KARTU ZA OVU TURISTIČKU ATRAKCIJU - ODERU GA: Turisti mesecima čekaju, a onda plate i do 3 puta skuplje

Novčanik -

Italija je jedna od najpopularnijih evropskih destinacija, ali u poslednje vreme često je glavna tema kako je gotovo nemoguće kupiti karte za ulazak u čuveni Koloseum. Bilo da se radi o turistima iz inostranstva ili onima iz same Italije, šanse da kupe karte su skoro ravne nuli.

Karte za Koloseum mesecima unazad veoma teško se nalaze, a i ako ih ima, prodaju se po ogromnim cenama. Sedam miliona turista koji svake godine prođu kroz Koloseum, sve češće su primorani da odustanu od posete ovom rimskom amfiteatru, koji predstavlja simbol večnog grada. Uzrok svega toga su velike onlajn agencije, koje kupe najveći broj ulaznica, kako bi ih posle preprodale po visokim cenama. Karte, čak, i ne postoje da se kupe na licu mesta, a ukoliko se neka i nađe, košta bar tri puta više od regularne cene.

Evro, Euro, Novac
foto: Shutterstock

- Sve se promenilo poslednjih meseci, do tada je bilo lako kupiti karte za ulazak u Koloseum na zvaničnom sajtu, sada je to praktično nemoguće. Velike agencije, iste sekunde, kada ulaznice za Koloseum izađu u prodaju na zvaničnom sajtu, kupe sve karte automatski za nekoliko sekundi, a onda ih prodaju preko preprodavaca koji se nalaze oko Koloseuma - ističe Izabela Ruđero, predsednica Turističkih vodiča Italije.

Bez obzira na to što je zabranjeno preprodavanje karata uz uvećanu cenu, preprodavci su našli način da izbegnu kazne. Opravdavaju visoku cenu time što dodaju određene usluge, što je i neka vrsta ucene prema korisnicima. Ukoliko turista ne može da pronađe kartu na zvaničnom sajtu po ceni od 16 evra, a želi da poseti ovu rimsku znamenitost, prinuđen je da kupi dodatne usluge, koje mu možda nisu ni potrebne, a sve to po ceni koja prelazi stotine evra.

Koloseum, Rim
foto: EPA Riccardo Antimiani

- Ako se meni, kao turističkom vodiču, obrate turisti koji ne znaju kako da kupe kartu, a ni ja ih nemam, onda i ja gubim posao, znači svi trpimo - nastavlja Izabela.

Na zvaničnom sajtu, karte za Koloseum koštaju 16 evra ili 24, ukoliko želite da doživite potpuno iskustvo od dva dana, dok građani Evropske unije između 18 i 24 godine imaju mogućnost da kupe kartu za svega četiri evra. S druge strane, za sve osobe sa invaliditetom, one mlađe od 18, turističke vodiče i prevodioce, ulaz je potpuno besplatan.

Međutim, turistima je na raspolaganju samo opcija da plate 70 evra, ukoliko žele da posete amfiteatar Flavio. Gradonačelnik Rima krivicu pripisuje Ministarstvu kulture, ali niko neće da preuzme odgovornost oko preprodavaca, koji se nalaze i onlajn, ali i ispred samog Koloseuma.

- Sramota me je zbog ove situacije koja, zaista, pravi veliku štetu imidžu našeg prelepog grada. Turisti moraju da odustanu od ulaska u Koloseum, jer su cene užasno visoke, redovi kilometarski, karata nema nekoliko meseci unapred, sve ovo je neprihvatljivo. Mi već mesecima tražimo od ministarstva da učini neke konkretne stvari, ali sa uvođenjem karata sa imenom i prezimenom situacija je još gora, čeka se satima, to je velika sramota za grad - zaključuje Alesandro Onorato, savetnik za turizam grada Rima.

0617857986, Koloseum, Rim
foto: Filippo MONTEFORTE / AFP / Profimedia

Iako je italijansko ministarstvo kulture odlučilo da od 18. oktobra ulaznice budu overene na ime i prezime korisnika karte, nije olakšalo postojeću situaciju.

Red ispred Koloseuma dugačak je nekoliko stotina metara, čak se čeka i po tri sata da bi se kupila karta za slobodan termin, za koji se ne zna kada će se osloboditi. Kada turisti stignu na red, ulaznice se kontrolišu putem lične karte.

Nedavno je otvorena bilaternica na Largo Dela Salara Vekia, ali još uvek nisu prikupili ni dovoljan broj osoblja koji će kontrolisati karte, kao što nemaju ni dovoljno blagajni za prodaju istih, dok je red ispred Koloseuma postao sastavni deo ovog dela popularnog grada.

kurir.rs/eKapija.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track