BLIŽE SE BOŽIĆNI BONUSI: Ako radite u OVOM sektoru - dobićete gotovo 6.000 €, a evo kome sleduju najmanje novčane nagrade!
Foto: Shutterstock

stiže božić bata

BLIŽE SE BOŽIĆNI BONUSI: Ako radite u OVOM sektoru - dobićete gotovo 6.000 €, a evo kome sleduju najmanje novčane nagrade!

Novčanik -

Mnoge nemačke firme isplaćuju svojim zaposlenima, takozvane, božićne bonuse, iliti novčane nagrade već u novembru, a visina tih nagrada zavisi kod kog ste poslodavca.

Međutim, u medijima se navodi da su prosečni božićni bonusi u 2023. godini oko 2.800 evra.

Ako se pitate šta tačno predstavlja ova vrsta bonusa, evo i pojašnjenja. Božićni bonus je nagrada koja se smatra materijalnim pravom radnika, a koja nije uređena Zakonom o radu, već se utvrđuje kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu ili odlukom samog poslodavca.

advokat, ugovor
foto: Profimedia

Najviši božićni bonusi

Na vrhu liste najviših bonusa su radnici u sektoru proizvodnje nafte i gasa, gde prosečna nagrada doseže čak 5.773 evra, a nešto manji bonus imaju zaposleni u sektoru prerade mineralnih ulja, odnosno 5.586 evra.

Zaposleni u velikim i poznatim kompanijama u Nemačkoj, poput Mercedesa, Bosch-a i Porshe-a, imaju pravo na isplatu ovog božićnog bonusa, gde su poznati iznosi za Bosch, koji je 3.300 evra za standardnu maksimalnu platu od 6.000 evra, a u kompaniji Porshe dugi niz godina se dodaje 55 odsto na 13. platu.

Evro, Euro, Novac
foto: Shutterstock

Najmanji božićni bonusi

Oni radnici koji su se zaposlili preko neke agencije dobijaju najmanji božićni bonus, odnosno oko 380 evra, dok je u preradi duvana bonus 564 evra.

Podaci Nemačkog zavoda za statistiku su da će božićni bonus u Nemačkoj u 2023. godini dobiti 85,8 odsto zaposlenih sa kolektiktivnim ugovorima. Svi oni u proseku primaju 2.809 evra, tačnije 62 evra više u odnosu na prošlu godinu.

novac, evri, pare
foto: Shutterstock

Postoje ogromne razlike u delatnostima. U građevinarstvu, kao i kada se govori o pružaocima finansijskih i osiguravajućih usluga, više od 95 odsto zaposlenih lica prima ''standardni božićni bonus''.

U područjima kao što su Informacije i komunikacija i Javna uprava, odbrana, socijalna sigurnost, manje od 70 odsto ima pravo na ovaj bonus.

Kurir.rs/Telegraf Biznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track