U NEMAČKOJ ŽELJNI HLEBA, A U SRBIJI SE HVALE BOGATSTVOM: Evo koliko novca Srbi troše u inostranstvu: "Sve zavisi kako se hraniš"
Foto: Shutterstock

život u nemačkoj

U NEMAČKOJ ŽELJNI HLEBA, A U SRBIJI SE HVALE BOGATSTVOM: Evo koliko novca Srbi troše u inostranstvu: "Sve zavisi kako se hraniš"

Novčanik -

Nemačka se nalazi na listi omiljenih zemalja srpske dijaspore. Srbi u Nemačkoj suočavaju se sa različitim izazovima prilagođavanja na novi način života, a ono što je opšte poznato za tu zemlju je da se cene u velikoj meri razlikuju u odnosu na Srbiju.

Jedna od najvećih briga naših ljudi je kako da prežive, a da, pritom, nešto novca i uštede. Postoje i oformljene grupe na Facebook-u, a mnogi su se priključili toj zajednici, kako bi razmenjivali utiske i lakše dolazili do saznanja o iskustvima života u Nemačkoj.

Naravno, uslovi se razlikuju u zavisnosti od toga u kom ste gradu odseli ili se potpuno preselili, stoga određene komentare ne treba generalizovati.

Nemačka, Inflacija
foto: Shutterstock

Tako se jedan član grupe "Srbi u Nemačkoj" obratio sa pitanjem: ‚‚Koliko je novca potrebno za hranu za jednu osobu?'', a komentari na tu objavu su se samo nizali.

,,Ja kuvam, meni je potrebno oko 250 evra'', ‚‚Ovde i da jedeš samo parizer na akciji, teško da možeš da prođeš samo sa 300-400 evra, ja potrošim 700 samo na hranu, a sam živim'', ‚‚Sve zavisi kako se hraniš'', bili su samo neki od komentara članova.

- Mi smo četvoročlana porodica, ja kuvam, ne hranimo se brzom hranom i treba nam od 600 do 700 evra mesečno - napisala je jedna korisnica.

Mnogi su je pohvalili jer je, kako tvrde, bila iskrana, a ona je dodala da u to nije uračunata hemija i da joj na to ide dodatni novac.

Pored toga, postoji i značajna razlika u cenama namirnica između Srbije i Nemačke. Najpre u slatkišima, ali i u hemiji. Često neki proizvodi mogu da nađu po sniženoj ceni, ali procenat niže cene zavisi da li se proizvodu bliži istek roka ili se redovan proizvod ispravnog roka našao u tom trenutku na akciji.

0269575677, restoran, kuhinja, radnici
foto: Profimedia

Jedni ističu da skuplje ne znači istovremeno i kvalitetnije, i da neki osnovni proizvodi mogu da se nađu po pristupačnoj ceni, dok se drugi pitaju da li većina jede samo da bi preživeli, da bi u Srbiji mogli da se pohvale bogatstvom koje donose iz inostranstva, a da su u Nemačkoj ,,željni hleba''.

U svakom slučaju, utisak je da Srbi u Nemačkoj svakodnevno balansiraju između lagodnijeg i izazovnijeg života, što dokazuju i komentari na ovoj društvenoj mreži.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja