"CENE U NAŠIM PRODAVNICAMA SU NEVEROVATNE" Gavrilović: Kao da su se svi trgovinski lanci UDRUŽILI PROTIV INTERESA GRAĐANA!
Foto: Kurir Televizija, Profimedia / Phovoi R. / Panthermedia /

kurir tv

"CENE U NAŠIM PRODAVNICAMA SU NEVEROVATNE" Gavrilović: Kao da su se svi trgovinski lanci UDRUŽILI PROTIV INTERESA GRAĐANA!

Novčanik -

Mnogi na društvenim mrežama negoduju da su im računi veći čak i više od 50% iako su dobar deo jula proveli na godišnjem odmoru.

Problem se toliko proširio da je reagovalo čak i udruženje za zaštitu potrošača Efektiva.

Dejan Gavrilović, iz udruženja Efektiva gostovao je u emisiji "Puls Srbije" u razgovoru sa voditeljima o paprenim poskupljenjima struje i mogućim razlozima za to, kao i poskupljenjima svih životnih namirnica.

Na pitanje voditelja kako ćemo se izboriti sa visokim trgovačkim maržama on je istakao:

- To predstavlja ogroman teret za naše stanovništvo i ta inflacija se tiče ne samo energije i hrane, već i tih visokih trgovačkih marži - rekao je Gavrilović tokom emisije.

Pitanje zaštite konkurencije na tržištu takođe je bilo fokus njegovog razgovora.

- Kada govorimo o zaštiti konkurencije, čini se kao da je nema, kao da su se svi veliki trgovinski lanci udružili protiv interesa građana. Cene u prodavnicama su neverovatne - istakao je Gavrilović, aludirajući na nedostatak konkurencije koji doprinosi rastu cena.

Dejan Gavrilović
foto: Kurir tv

Kako rešiti ovaj problem? Gavrilović je predstavio ideju da se primeni predlog Jorgovanke Tabaković, guvernerke Narodne banke Srbije.

- Udruženje Efektiva se bavi razmatranjem svih ovih problema i nudi jednostavna rešenja, samo je potrebna dobra volja - naglasio je.

Međutim, ključna pitanja se i dalje nameću: ko će preuzeti inicijativu za rešavanje ovog problema i kako garantovati da će dobra volja biti obezbeđena?

- Dakle, neko treba da preuzme inicijativu za rešavanje problema jer već postoje mehanizmi i institucije. Ali čija će to dobra volja biti? Vaša? Institucionalna? Ovde se čini da je to malo nerealno - skeptično je primetio Gavrilović.

Gavrilović je dodatno osvetlio ovo pitanje kroz lično iskustvo.

- Na primer, juče sam uputio zahtev za rešavanje problema nepropisnog parkiranja u gradu i dobio sam poruku koja sugeriše da bi se moralo postupati po tome. Međutim, ne želimo stvarati probleme nikome. To nije institucionalna reakcija. To je pojedinac koji sedi tamo i prima platu - podelio je Gavrilović.

03:13

OVIM BI SAZNALI KAKO NAS TRGOVCI ŠIŠAJU CENAMA Gavrilović: To bi nam pomoglo da nađemo alternative, a informacije DELIMO JAVNO

Ovaj pojedinac, kako je naglasio, verovatno pokušava izbeći sukobe i izazivanje problema.

- Verovatno želi izbeći rešavanje problema poput turističkih inspektora koji se fokusiraju na sitne prekršaje umesto ozbiljnijih, kao što su problemi sa turističkim agencijama koje utiču na desetine hiljada putnika - dodao je.

Rešenje, prema Gavriloviću, leži u stvaranju organizacija koje bi se bavile tim problemima. Gavrilović je pozdravio slične izjave koje je čuo od guvernerke Jorgovanke Tabaković.

- Ranije sam već dvaput spomenuo ovaj problem u vašim emisijama, posebno u vezi sa trgovačkim maržama i ulogom Komisije za zaštitu konkurencije - rekao je Gavrilović i zaključio: -Ta komisija ima široka ovlašćenja i mogla bi istražiti situaciju. Ako ništa drugo, mogli bi barem saznati koliko trgovinski lanci dodaju na cene i kako nas 'šišaju'. To bi nam omogućilo da pronađemo alternative, a takve informacije već delimo javno - poručio je Gavrilović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okvir

01:56

CENE GORIVA RASTU, JER SE UVEĆAVAJU I TROŠKOVI! Mićović: Treba biti fer prema potrošačima, ali treba pokriti i troškove

u platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track