DA LI TRGOVCI IMAJU PRAVO DA TRAŽE VAŠ MATIČNI BROJ? Ristić o dubokoj nezakonitosti ove prakse, ukazao na ključne greške
Foto: Kurir tv

kurir tv

DA LI TRGOVCI IMAJU PRAVO DA TRAŽE VAŠ MATIČNI BROJ? Ristić o dubokoj nezakonitosti ove prakse, ukazao na ključne greške

Novčanik -

Potrošačko vreme u kojem živimo često nas dovodi u situaciju da kupimo nešto što nam se u tom trenutku učinilo kao potrebno, a onda dođemo kući i shvatimo da smo pogrešili.

Dobra stvar je da proizvod, naročito garderobu možemo lako da vratimo u prodavnicu, međutim, često se susrećemo se sa zahtevima prodavaca da da im prilikom vraćanja robe damo jedinstveni matični broj ili broj lične karte. Da li je to po zakonu?

Upravo to istražuje reporter Svetozar Čubrilo.

02:25

PRAVA KUPACA NA REKLAMACIJU

Da li ste se ikada zapitali zašto vas trgovci na kasi ponekad pitaju za lične podatke, posebno matični broj?

Ovog jutra, pravnik Jovan Ristić razjasnio je da li su trgovci u pravu kada traže ovako osetljiv podatak.

Prema rečima gospodina Ristića, trgovci nemaju pravo tražiti vaš matični broj na kasi, uprkos tome što ponekad može postojati osnova za takav zahtev. Ova praksa je, kako on naglašava, duboko nezakonita i suprotna sa dva važna zakona.

- Situacija se odnosi na primenu pravilnika koji se tiče fiskalnih kasa, a koji, nije usklađen ni sa Zakonom o fiskalnim kasama, niti sa Zakonom o fiskalizaciji, niti sa Zakonom o zaštiti potrošača. U tim zakonima se ne pominje potreba za traženjem matičnog broja prilikom kupovine ili reklamacije - rekao je Ristić.

02:25

PRAVA KUPACA NA REKLAMACIJU

Važno je napomenuti da reč "potrošač" ne znači nužno kupac. Ovaj termin može obuhvatiti i poklonoprimca, korisnika ili člana porodice, a trgovci često greše kada tretiraju ove pojmove kao sinonime.

Ristić takođe ističe da je jedna od ključnih grešaka u pravilniku koja dovodi do ove nezakonite prakse vezana za reklamacije.

Trgovci ponekad zahtevaju matični broj prilikom povraćaja robe vrednije od 500 dinara, što je potpuno nezakonito.

- Ministarstva su često "specijalisti" za uključivanje novih parametara u podzakonske akte koji se ne nalaze u matičnim zakonima. Pravilnici moraju ostati u skladu sa osnovnim zakonima i ne smeju uvoditi nove elemente suprotne postojećem zakonodavstvu - smatra on.

Da li je paranoja kupaca koja se odnosi na zloupotrebu matičnog broja opravdana? Pravnik kaže da je ovo više posledica nepropisne prakse trgovaca i nesnalaženja sa nezakonitim zahtevima.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

03:40

GODIŠNJE DOBIJEMO 50.000 DOLARA Transrodna osoba u studiju Kurir TV o ZABRANI PROMENE POLA: To neće zaustaviti našu potrebu...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track