ZA OPUŠAK BAČEN KROZ PROZOR PAPRENA KAZNA: Nemci rešili da izbiju pušačima silne pare iz džepova, penali i do 1.000 evra
Foto: Shutterstock

da se zna red

ZA OPUŠAK BAČEN KROZ PROZOR PAPRENA KAZNA: Nemci rešili da izbiju pušačima silne pare iz džepova, penali i do 1.000 evra

Novčanik -

Nemačka je pronašla način da se izbori sa nemarnim pušačima koji ostatke svojih cigareta bacaju gde i kako stignu.

Jednom opušku potrebno je dosta vremena da istrune. Tako papirnoj maramici treba četiri nedelje, papirnoj kesi šest nedelja, filterima za cigarete od 10 do 15 godina, plastičnoj kesi 20, jednokratnoj šoljici za kafu za truljenje je potrebno čak 50 , dok plastičnim flašama i limenkama ni nekoliko stotina godina nije dovoljno, piše portal Fenix.

A u međuvremenu, smeće truje okolinu, pa samo nikotin u opušku otopljen u litri vode može ubiti ribu.

Uprkos svim naporima i svim edukacijama, smeće se i dalje povećava. Zato postoje novčane kazne koje se razlikuju od savezne zemlje do zemlje. Jer zakon o zaštiti okoliša i prirodi stvar je saveznih zemalja.

U nekim nemačkim saveznim zemljama kazne se kreću od deset do 250 evra za bačene opuške, dok su za flaše kazne veće, i idu do čak 1.000 evra, koliko je propisano u Hamburgu.

Uništavanje okoline i klimatske promene bude svest kod sve više ljudi. A u isto vreme brda smeća uz nemačke ulice i auto-puteve rastu sve više i više, ali pojedine države, poput Nemačke, takvo ponašanje ne tolerišu i ozbiljno ga kažnjavaju.

Lenjost i ravnodušnost ljudi glavni su razlog zbog kog ne mogu da se strpe i da ambalažu od grickalica i limenke pića bace tek kada dođu kući. Uglavnom se to odnosi na osobe od 18 do 30 godina, pokazuje istraživanje nekoliko nemačkih gradova koji pokušavaju da reše ovaj problem.

kurir.rs/ Fenix portal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja