KATARINA IZ BG PROMENILA SAMO 1 NAVIKU I SAD MESEČNO SAČUVA 4.000 DINARA! Davala po 200 svaki dan, pa našla rešenje
Ilustracija, Foto: Shutterstock

KATARINA IZ BG PROMENILA SAMO 1 NAVIKU I SAD MESEČNO SAČUVA 4.000 DINARA! Davala po 200 svaki dan, pa našla rešenje

Novčanik -

Kafa, taj zauvek omiljeni napitak milionima zaposlenih, kojima treba hitro razbuđivanje rano ujutru ili osveženje nakon napornog rada, u popodnevnim satima, počeo je da nam zadaje ozbiljne glavobolje.

Ali ne, ovaj put nije do velike doze kofeina, već do cene.

Naime, kafa je u britanskim marketima vremenom postala "luks proizvod" koji se posebno traži od osoblja, umesto da se pokupi s police, dok njena cena skače u svim delovima sveta. Uz to, najava El Ninja nagoveštava potencijalna nova poskupljenja. Ona bi, svakako, mogla da pogode i ljubitelje kafe u Srbiji. Posebno se govori o većoj ceni "robuste", vrste koja sve više dobija na popularnosti, zbog toga što je manje osetljiva na temperaturne promene u poređenju sa "arabikom".

Činjenica je da je akcijska cena koju sada viđamo u radnjama, do pre nekoliko meseci bila regularna cena kafe u Srbiji, i da potrošači osećaju veliki udarac po džepu. Inflacija se odrazila na sve aspekte društva, pa samim tim i na ugostitelje.

Ovo je iskustvo Beograđanke Katarine (30), koja je odlučila da kafu iz kafića, koju poručuje na poslu, definitivno zameni onom iz marketa, jer joj se više isplati.

kapućino
foto: Profimedia

- Iako je kafa generalno poskupela, i u radnjama i u kafićima, i "turska" (domaća) i instant (u zrnu, prahu ili kapsulama), opet mi se više isplati ta kupovna nego poručena iz lokala. Poslednji put sam kapućino u poznatoj gradskoj kafeteriji platila više od 300 dinara, to je zaista previše, kao jedan obrok - priča Kaća i nastavlja:

- Takođe, uvidela sam da mnogo para, neprimetno, dajem na kafu na poslu. Dvesta po dvesta dinara svaki dan, i to ako se ustežem, pa popijem samo jednu kafu. Kad malo bolje razmislite, šta je to, samo jedna kafa, sitno zadovoljstvo u moru dnevnih obaveza, ali se i te kako odrazi na budžet.

Dalje objašnjava da je, u skladu sa navedenom navikom ispijanja barem jedne kafe na poslu, u obližnjem objektu, mesečno izdvajala 4.400 dinara samo za to.

- Eto, stavite na papir. Dvadeset i dva radna dana puta 200 dinara. Onda sam u marketu pronašla pakovanje od 22 kapsule za 600 dinara. Ne kažem da je to bolje i kvalitetnije rešenje od sveže, mlevene kafe, ali radi mi posao. To znači da mesečno dam nepunih 600 dinara za 22 kafe, odnosno uštedim 3.800 dinara. Malo li je?! - priča Beograđanka.

Dakle, umesto 200 dinara po kafi, Kaća sada daje samo 27 dinara.

Iako ovo nije nikakav "trik", već nešto što i sami možete zaključiti, korisno je podsetiti se te računice, jer mnogi "sitne" troškove poput 200 dinara često uzimaju "zdravo za gotovo". Ali, kada se tih "dvesta po dvesta" nagomila, onda dobijete priličnu cifru koju biste mogli potrošiti na pametniji način, posebno u vreme inflacije.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track