DO KRAJA GODINE MOŽDA I BEZ POSKUPLJENJA STRUJE I GASA: Ministarka Đedović nada se da se cene neće menjati
Foto: Beta/MRE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Srbije

DO KRAJA GODINE MOŽDA I BEZ POSKUPLJENJA STRUJE I GASA: Ministarka Đedović nada se da se cene neće menjati

Novčanik -

Ove godine smo iz budžeta izdvojili tri puta više sredstava za energetski ugrožene kupce, rekla je Đedovićeva

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je večeras da se nada da se cene struje i gasa neće menjati do kraja godine.

"Treba da budemo realni i u narednim godinama da razmišljamo kako da dođemo do adekvatnih cena, a da one budu pristupačne za naše građane i privredu. Ove godine smo iz budžeta izdvojili tri puta više sredstava za energetski ugrožene kupce", rekla je Đedović gostujući na televiziji Insajder.

Đedović je navela da je cena struje u Srbiji i dalje među tri najniže u Evropi, a na pitanje dokle se stiglo u transformaciji Elektroprivredi Srbije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, kazala je da su značajni koraci napravljeni u poslednjih osam meseci.

"Tu nema misterije niti skrivenih namera države, već jasna i odlučna namera da unapredi poslovanje našeg najvećeg javnog preduzeća. To traži vreme, teško je preko noći nešto seći i menjati, ali mislim da smo za relativno kratko vreme napravili dobre pomake", navela je ona.

Đedović je rekla da će forma akcionarskog društva EPS-u dati mnogo veće slobode kada je u pitanju tržišno efikasno poslovanje i da to ide u korist preduzeću.

Govoreći o protestima radnika rudarskog basena "Kolubara" - "Jedinstvo Kolubara", čiji su zahtevi poništavanje promene pravne forme EPS-i njena smena, Đedović je rekla da bi se zabrinula "kada bi svi bili zadovoljni reformama". Istakla je i da videla protest radnika "Kolubare" ispred svoje kancelarije i da su mu prisustvovala "precizno 23 čoveka, uključujući novinare".

"Ne želim da zvuči da me ne zanima šta oni misle, ali zahtev da se poništi odluka Vlade i da se traži moja ostavka - mislim da je država malo ozbiljniji način funkcionisanja i rada nego što su zahtevi nekih koji žele da se ništa ne promeni", kazala je.

Đedović je naglasila da suština promena u Elektroprivredi Srbije nije privatizacija. Govoreći o zalihama gasa kojima Srbija raspolaže, navela je rekla da trenutno ima zalihe za dva meseca potrošnje i da će naknadno planirati da li je potrebno više od toga za narednu zimu.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja