BITNA PROMENA U PRODAVNICAMA: Nemačka ukida ovo u prehrambenim marketima, među kojima je i LIDL, evo šta to znači za kupce!
Foto: Shutterstock, Ilustracija

izmena

BITNA PROMENA U PRODAVNICAMA: Nemačka ukida ovo u prehrambenim marketima, među kojima je i LIDL, evo šta to znači za kupce!

Novčanik -

U Nemačkoj se prodavnice prehrambenih prodavnica, među kojima se nalazi i Lidl, suočavaju sa velikim promenama. Reč je QR i bar kodovima.

Bar kod se skenira na kasama i postoji više od 70 godina. Sistem od crnih linija izmislila su dva studenta 1940-ih godina. Patent su prijavili 1949. Kad je kod zaživeo kupovina više nije bila ista. Do sada su bar kodovi služili da radnici na kasama skeniraju proizvod prilikom kupovine. Sada, međutim, bar kod nestaje sa proizvoda u Nemačkoj, što može biti prednost za kupce.

Barkod, koji je do sada otkrivao informacije o proizvodu skeniranjem, biće zamenjen takozvanim "2D barkodom". Mnogi su već upoznati sa QR kodom, takođe poznatim kao 2D kod. Postoje čak i aplikacije za pametne telefone koje mogu da čitaju kodove i otkrivaju informacije ili otvaraju veze ka veb lokacijama.

Sa QR kodovima, više informacija može da se čuva ispod koda nego iza bar koda zbog "složenog uzorka", objašnjavaju nemački mediji, prenosi fenix-magazin.de. Kupci takođe mogu da skeniraju QR kod da bi dobili informacije o proizvodu. Ovo čini kupovinu interaktivnijom i informativnijom.

Na nekim proizvodima u nemačkim prodavnicama već postoje QR kodovi. Na nekim mesnim proizvodima već postoji QR kod pored bar koda, a koji omogućava kupcima da dobiju informacije o poreklu mesa.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track