Agencija Nekretnine Obradović prati ove promene i pruža stručne analize tržišta, kako bi svojim klijentima omogućila najbolje savete i usluge.

Prema izveštaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), Beograd ostaje lider u prometu nekretnina u Srbiji, sa ukupnom vrednošću prometa od 555,6 miliona evra. Ovaj podatak dolazi iz najnovijeg izveštaja RGZ-a, koji je poznat po svojoj preciznosti i transparentnosti zahvaljujući naprednoj digitalizaciji podataka. Naša Agencija Nekretnine Obradović je u stalnoj saradnji sa RGZ-om, što nam omogućava pravovremene i tačne informacije o stanju tržišta, te smo u mogućnosti da našim klijentima ponudimo najbolje savete na osnovu najnovijih podataka.

Opšti pregled tržišta nekretnina u Beogradu za II kvartal 2024. godine

Beograd ostaje najdominantnije tržište nekretnina u Srbiji, sa ukupnom vrednošću prometa od 555,6 miliona evra. Ovo predstavlja značajan deo ukupnog prometa nekretnina u zemlji, koji je iznosio 1,8 milijardi evra u II kvartalu 2024. godine, uz porast od 8,2% u odnosu na isti period 2023. godine.

Ovi podaci su zasnovani na najnovijem izveštaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), koji svojim transparentnim i preciznim informacijama omogućava bolji uvid u stanje tržišta. Zahvaljujući sveobuhvatnoj digitalizaciji podataka, RGZ je postao lider u regionu kada je reč o pristupu informacijama o nekretninama, olakšavajući analizu i praćenje tržišta za stručnjake, kupce i investitore.

Tržište nekretnina u Beogradu ostaje stabilno, a posebno se ističe novogradnja kao ključni faktor održavanja stabilnosti cena i obima prometa.

Cene stanova po beogradskim opštinama: Gde su cene najviše?

Razlike u cenama nekretnina po beogradskim opštinama su i dalje značajne, pri čemu centralne opštine beleže najviše cene, kako u starogradnji tako i u novogradnji. Prosečne cene po opštinama u II kvartalu 2024. godine, uz procentualne promene u odnosu na II kvartal 2023. godine, prikazane su u nastavku:

- Stari grad: Prosečna cena u starogradnji: 3.405 €/m²; Prosečna cena u novogradnji: 4.090 €/m²; Rast cena: +13,8% u starogradnji, +11% u novogradnji.

- Savski venac: Prosečna cena u starogradnji: 2.703 €/m²; Prosečna cena u novogradnji: 4.345 €/m²; Rast cena: +6,8% u starogradnji, +2,8% u novogradnji.

- Novi Beograd: Prosečna cena u starogradnji: 2.475 €/m²; Prosečna cena u novogradnji: 3.235 €/m²; Rast cena: +2,6% u starogradnji, +32% u novogradnji.

- Vračar: Prosečna cena u starogradnji: 3.085 €/m²; Prosečna cena u novogradnji: 3.105 €/m²; Rast cena: +8,4% u starogradnji, +3% u novogradnji.

- Zvezdara: Prosečna cena u starogradnji: 2.355 €/m²; Prosečna cena u novogradnji: 2.228 €/m²; Rast cena: +6,3% u starogradnji, bez promena u novogradnji.

- Palilula: Prosečna cena u starogradnji: 2.300 €/m²; Prosečna cena u novogradnji: 2.570 €/m²; Rast cena: +7% u starogradnji, +28% u novogradnji.

- Zemun: Prosečna cena u starogradnji: 2.130 €/m²; Prosečna cena u novogradnji: 2.403 €/m²; Nema promena cena u odnosu na 2023.

- Čukarica: Prosečna cena u starogradnji: 2.063 €/m²; Prosečna cena u novogradnji: 2.900 €/m²; Rast cena: +5,8% u starogradnji, +37% u novogradnji.

- Voždovac: Prosečna cena u starogradnji: 2.222 €/m²; Prosečna cena u novogradnji: 2.515 €/m²; Rast cena: +9,8% u starogradnji, +7% u novogradnji.

Pogledajte ponudu stanova agencije Nekretnine Obradović OVDE

Luksuzni kondominijumi u Beogradu: Novi trend u nekretninama

Luksuzni kondominijumi su postali sve popularniji na tržištu nekretnina u Beogradu. Moderni kompleksi nude visoke standarde života i brojne pogodnosti, što ih čini atraktivnim za kupce. Najpoznatiji kondominijumi, kao što su "Beograd na vodi" i "Bel Mondo", beleže visoke cene i veliki interes kupaca.

Tabela sa cenama kondominijuma u Beogradu

Screenshot 2024-10-08 122229.jpg
Printscreen/Sasomange 

Najviše postignute cene: Rekordi u Beogradu

U II kvartalu 2024. godine, najskuplji stan u Beogradu prodat je u projektu "Beograd na vodi" za 955.000 evra. Najskuplji kvadrat stana postignut je u istom projektu po ceni od 9.125 €/m². Pored toga, najskuplja kuća prodata je na Savskom vencu za 1.500.000 evra, a najskuplje parking mesto na Novom Beogradu za 60.000 evra.

Krediti: Sve veći udeo u kupovini nekretnina

Sve više kupaca koristi kredite za kupovinu stanova u Beogradu. U II kvartalu 2024. godine, 28% kupovina stanova finansirano je putem kredita, što predstavlja značajan porast u odnosu na prošlogodišnjih 22,6%. Krediti postaju ključni faktor na tržištu nekretnina, posebno u opštinama kao što su Novi Beograd i Savski venac, gde su cene visoke.

Beograd kao stabilno tržište u 2024. godini

Tržište nekretnina u Beogradu ostaje stabilno, naročito u segmentu novogradnje i luksuznih kondominijuma. Sa stabilnim cenama i sve većim korišćenjem kredita, Beograd ostaje jedno od najatraktivnijih tržišta nekretnina u regionu.

Ukoliko želite da saznate tačnu vrednost vašeg stana, Agencija Nekretnine Obradović vam stoji na raspolaganju.

Pozovite nas danas za besplatnu procenu cene stana i dobijte tačne podatke prema najnovijim tržišnim informacijama zahvaljujući našoj saradnji sa RGZ-om!

biznis.kurir.rs/Sasomange