Tržište iznajmljivanja stanova u Srbiji nudi razne opcije za studente, ali je važno pažljivo istražiti sve mogućnosti kako bi se našlo najbolje rešenje u skladu sa budžetom i potrebama.

U poslednjih nekoliko godina, tržište nekretnina u Srbiji je doživelo značajne promene, a cenovnik se menja iz meseca u mesec.Cene stanova su varirale u zavisnosti od lokacije, tipa stana i opremljenosti, što može predstavljati izazov za studente koji se sele u gradove radi obrazovanja. Skoro svakog septembra dešava se ista stvar – navala studenata je velika, a to vlasnici stanova koriste, pa povećaju skoro preko noći cenu izdavanja svoje nekretnine.

Garsonjere i stanovi sa manjom kvadraturom studetnima predstavljaju najprikladniji izbor. Takvi stanovi nude osnovnu udobnost po pristupačnim cenama i mogu biti idealni za jednu osobu ili dvoje studenata koji dele prostor.

Cene stanova u univerzitetskim centrima

Cene garsonjera u Beogradu, Novom Sadu i Nišu su relativno pristupačne i variraju u zavisnosti od lokacije i opremljenosti.

Iznajmljivanje stanova u Beogradu

Beograd, kao glavni i najveći grad u Srbiji, nudi širok spektar opcija za iznajmljivanje, a cene rente zavise od lokacije i kvaliteta stana.

Stanovi u centru Beogradasu standardno skuplji, pa se cena iznajmljivanja garsonjere kreće se od 350 do 500 evra mesečno, dok su jednosobni stanovi ili manji apartmani u centru srpske prestonice često između 500 i 800 evra mesečno.

Što se tiče Novog Beograda i Voždovca, u ovim delovima grada, koji su popularni među studentima, cene garsonjerase kreću od 250 do 400 evra mesečno. Veći stanovi mogu biti od 400 do 600 evra mesečno.

Na području leve obale Dunava, u Krnjači i Borči postoje nešto povoljnije opcije, sa cenama garsonjera od 200 do 300 evra mesečno, dok se nešto veći stanovi izdaju po pristojnoj ceni od 400 do 500 evra, sa mogućnošću da se taj iznos podeli na nekoliko delova, ukoliko postoji više soba za spavanje i boravak.

Takođe, Karaburma i Mirijevo su deo grada gde se cene najma za manje stanove od 300 evra pa na gore.

Pogledajte garsonjere u Beogradu ovde

Iznajmljivanje stanova u Novom Sadu

Novi Sad je poznat po Univerzitetu u Novom Sadu i ima raznovrsne opcije za iznajmljivanje.

Cene iznajmljivanja garsonjera u centru Novog Sada se kreću od 250 do 400 evra mesečno, dok veći stanovi na mesečnom nivou koštaju između 400 i 600 evra mesečno.

Naselja poput Veternika i Jugovićeva su povoljniji delovi srpske Atine, pa je život studentima tamo nešto i finansijski olakšan. Garsonjere u tim delovima se kreću od 200 do 300 evra, dok je za veće stanove neophodno izdvojiti od 350 do 500 evra.

Iznajmljivanje stanova u Nišu

Niš je poznat po svojoj pristupačnosti i nudi povoljne opcije za iznajmljivanje.

Garsonjere u centru Niša mogu se iznajmiti za oko 150 do 250 evra mesečno, dok su veći stanovi od 250 do 400 evra mesečno.

U prigradskim naseljima cene su još niže, sa garsonjerama od 100 do 200 evra mesečno i većim stanovima od 200 do 350 evra mesečno.

Kako studenti mogu uštedeti na iznajmljivanju?

Uobičajena praksa deljenja stanova sa drugim studentima svakako uštedi i do nekoliko stotina evra mesečno. Ta opcija omogućava studentima da podele troškove najma, komunalija i drugih izdataka.

U velikim univerzitetskim centrima, kao što su Beograd i Novi Sad, ovo je popularna i ekonomična opcija. Pored života u iznajmljenom stanu, studentski domovi su najpovoljnija opcija, posebno u blizini univerzitetskih kompleksa.

Cena boravka u studentskom domu obično je između 100 i 200 evra mesečno, što uključuje osnovne komunalije i obrok. Nije za svakoga, ali je svakako odličan izbor za studente koji nemaju mogućnost skupljeg života u rentiranim stanovima. Takođe, jedna od povoljnijih opcija jeste kolektivni smeštaj, gde nekoliko studenta deli prostranu i veliku kuću. Ova opcija može ponuditi društvenu interakciju i fleksibilnost u pogledu podela troškova, a i predstavlja poprilično ekonomski isplativu opciju mladim ljudima u univerzitetskim gradovima.

Dok su garsonjere i deljenje stanova najčešći izbori mladih ljudi, studentski domovi i kolektivni smeštaj pružaju dodatne povlastice i pristupačnost, o čemu bi trebalo i razmisliti. Planiranje unapred i istraživanje tržišta nekretnina takođe može da pomogne studentima da pronađu najpovoljniji i najudobniji smeštaj tokom studija.

biznis.kurir.rs/Sasomange