ZA AR ZEMLJIŠTA TRAŽE I DO 85.000 €: Cene u ovom beogradskom naselju eksplodirale zbog gradnje 'EKSPA' - Gazde već trljaju ruke
Foto: Shutterstock, Ilustracija

ZA AR ZEMLJIŠTA TRAŽE I DO 85.000 €: Cene u ovom beogradskom naselju eksplodirale zbog gradnje 'EKSPA' - Gazde već trljaju ruke

Nekretnine -

Investitori u Surčinu očekuju rast cena nekretnina i zemljišta zbog organizacije međunarodne izložbe "Ekspo 2027". Prosečna cena kvadrata porasla je na 1.786 evra, a zemljišta se prodaju do 85.000 evra po aru. Infrastrukturni projekti i kapitalne investicije značajno utiču na tržište nekretnina.

SURČIN je postao privlačniji za investitore zbog organizacije međunarodne izložbe "Ekspo 2027", jer tu vide potencijal za rast cena nekretnina i zemljišta, a time i za svoju zaradu. Taj trend poskupljenja već postaje uočljiv. Kako kaže Aleksandra Mihajlović sa specijalizovanog portala za nekretnine, u Surčinu i okolini došlo je do rasta cene kvadrata i prosečna trenutno iznosi 1.786 evra, dok je na početku godine bila 1.600. Što se tiče placeva, kako dodaje, ar zemljišta se sada prodaje od 3.000 do čak 85.000 evra.

evro, evri
foto: Shutterstock

Najava da će se "Ekspo" graditi u beogradskoj opštini Surčin značajno je uticala na tržište građevinskog zemljišta u tom delu grada, kažu analitičari Blumberga. Kako navode, na osnovu uzorka koji je obuhvatio 27 odsto ukupnog broja transakcija iz perioda pre najave i 22 odsto transakcija posle najave izgradnje, prosečna cena po kojoj se trgovalo samo građevinskim zemljištem je za 59 odsto veća posle zvanične najave gradnje. Osim toga, u prvom kvartalu ove godine u Surčinu su kupljene 304 nepokretnosti, što je za 32 odsto više nego u istom periodu lane.

Pogledajte ponudu placeva u Surčinu ovde.

Stručnjaci ističu da infrastrukturni projekti mogu povećati vrednost nekretnina u okolini, jer često dovode do poboljšanja pristupačnosti, privlačeći investitore i povećavajući potražnju za stambenim i poslovnim prostorom. Prema rečima Veljka Mijuškovića, docenta na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, kapitalne investicije mogu značajno uticati na potražnju i cene nekretnina. Pojačana gradnja i potražnja za stanovima u Beogradu, kako dodaje, često zavise od urbanističkih planova, infrastrukturnih projekata i ekonomske dinamike.

zgrada, naselje, stanovi, nove zgrade, nova zgrada, nekretnine
foto: Shutterstock

I Nikola Radić, iz jedne beogradske agencije za nekretnine, kaže da kapitalne investicije, kao inicijator i zamajac razvoja, direktno utiču na potražnju, pa tako i na cenu nepokretnosti.

- One generišu potražnju na užem lokalitetu, određena mikrolokacija dobija na kvalitetu u smislu infrastrukturnih objekata, saobraćajnih komunikacija i slično, što dovodi do generisanja povećane potražnje za nepokretnostima, a time i do povećanja cene kvadrata - objašnjava Radić. - Takva je situacija i sa Surčinom, gde potražnju stvara velika kapitalna investicija "Ekspo".

BiznisKurir/Sasomange

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track