KUĆE NA CRNOGORSKOM PRIMORJU IDU ISPOD CENE: Sada je pravo vreme da se pazari, dobra investicija zbog jedne stavke
Foto: Shutterstock

KUĆE NA CRNOGORSKOM PRIMORJU IDU ISPOD CENE: Sada je pravo vreme da se pazari, dobra investicija zbog jedne stavke

Nekretnine -

Američki stručnjak za nekretnine savetuje kupovinu kuća za izdavanje, ali povoljnija opcija je investiranje u Crnu Goru. Cene nekretnina u Budvi, Kotoru, Tivtu i Herceg Novom variraju, a investicija može biti vrlo isplativa zbog rasta broja turista.

Američki stručnjak za tržište nekretnina dao je savet za investiranje – on je rekao da bi trebalo kupiti kuću i u njoj živeti dve godine, zatim kupiti drugu, preseliti se u nju i prvu izdavati.

Postupak treba ponavljati sve dok ne kupite pet kuća za deset godina, i tako stvorite kapital.

Ipak, jedna mnogo jeftinija i pristupačnija mogućnost je kupovina nekretnine u Crnoj Gori za izdavanje.

Branislav Simović, agent za nekretnine u Crnoj Gori, kaže da su poslednjih godina znatno porasle cene kuća i stanova, naročito od dolaska ruskih i ukrajinskih državljana nakon početka rata.

- Cene nekretnina u Crnoj Gori, naročito na primorju, variraju i zavise od mnogo faktora – lokacije, vrste i stanja same nekretnine. U ponudi ima i dosta kuća koje se prodaju po nižim cenama od realnih, jer su baš Rusi i Ukrajinci kupovali nekretnine koje im više nisu potrebne - ističe Simović.

U Budvi se cene stanova kreću od 1.500 do 3.000 evra po kvadratnom metru, dok za kuće mogu varirati od 2.000 do 4.500 evra po kvadratu, u zavisnosti od blizine mora i kvaliteta gradnje.

Kotor, koji se nalazi na listi najposećenijih mediteranskih gradova, ima nešto niže cene nekretnina u odnosu na Budvu. Prosečna cena stanova je između 1.500 i 2.500 evra po kvadratnom metru, dok su cene kuća od 2.000 do 4.000 evra.

Tivat je još raznovrsniji s cenama stanova, koje idu od 1.800 do 3.500 evra po metru kvadratnom, posebno u blizini luksuzne marine Porto Montenegro. Kuće u ovom gradu možete kupiti po cenama od 2.500, pa čak do 5.000 evra po kvadratu.

Herceg Novi i okolina su nešto jeftiniji, pa ovde možete naći stan po ceni od 1.200 evra za kvadrat. Kuće u ovom delu Bokokotorskog zaliva se kreću od 1.500 do 3.500 evra po kvadratnom metru.

Pogledaj nekretnine u Crnoj Gori ovde

- Kupovina nekretnine za izdavanje u Crnoj Gori može biti vrlo isplativa investicija iz nekoliko razloga. Pre svega, broj turista stalno raste. To znači da postoji konstantna tražnja za smeštajem, posebno tokom letnje sezone, ali i tokom cele godine u određenim područjima - objašnjava sagovornik portala.

On ističe da je povoljna i poreska politika, jer je porez na imovinu relativno nizak, a postoje i olakšice za one koji iznajmljuju svoje nekretnine.

- Tržište nekretnina u Crnoj Gori je u porastu, a predviđa se da će cene nekretnina nastaviti da idu nagore, što znači da se može očekivati i rast vrednosti vaše investicije. Međutim, pre nego što se odlučite za kupovinu, važno je obratiti pažnju na nekoliko faktora. Nekretnine u turističkim mestima kao što su Budva, Kotor, Tivat i Herceg Novi su popularnije za izdavanje i mogu doneti veće prihode. Doduše, troškovi održavanja nekretnine mogu varirati, pa je važno uzeti ih u obzir prilikom računanja profitabilnosti - kaže agent Branko Simović.

Sagovornik portala smatra da se apsolutno isplati kupiti nekretninu za izdavanje u Crnoj Gori, jer za samo tri meseca godišnje mogu da se pokriju, na primer, rate kredita za tu godinu.

- Prosečne cene u najpopularnijim turističkim gradovima su oko 100 evra za noćenje u julu i avgustu. U septembru i junu su za nijansu niže, ali sada zbog produženog leta možete nekretninu izdavati i četiri meseca godišnje - ocenjuje Simović.

biznis.kurir.rs/Sasomange

Bonus video:

02:30

KRENULA STUDENTSKA POTRAŽNJA STANOVA: Agent za nekretnine dao važan savet stanodavcima i studentima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja