IZMEĐU NAJMA I KUPOVINE STANA OVA OPCIJA JE ISPLATIVIJA: Mnogo bolja odluka na duže staze, ali o jednoj stvari se mora razmisliti
Foto: Shutterstock

IZMEĐU NAJMA I KUPOVINE STANA OVA OPCIJA JE ISPLATIVIJA: Mnogo bolja odluka na duže staze, ali o jednoj stvari se mora razmisliti

Nekretnine -

Izbor između kupovine ili najma stana je kompleksna odluka. Iako najam nudi fleksibilnost, dugoročno je ulaganje u nekretninu isplativije zbog rasta vrednosti imovine i stabilnosti koju pruža. Stambeni kredit je značajna investicija, pa je važno pažljivo proceniti svoje finansijske mogućnosti.

Izbor između kupovine ili najma može da deluje kao zagonetka koja s vremenom postaje sve složenija, ali dilema je uvek ista – da li je bolje da iznajmljujemo stan i plaćamo kiriju ili podignemo stambeni kredit i otplaćujemo rate?

Mnogi čekaju idealan trenutak da kupe nekretninu, ali neretko se dogodi da prođu godine, a da uslovi ne postanu bolji, naprotiv. Čak i kada najzad donesemo odluku, ne postajemo imuni na ekonomske ili geopolitičke krize nad kojima nemamo kontrolu, a koje mogu da utiču na našu mesečnu ratu kredita.

Pogledajte stanove u Beogradu do 120.000 € ovde

Ipak, trebalo bi da imamo na umu da rok otplate stambenih kredita obično iznosi 20 godina. Tokom tog perioda dolazi do oscilacija kamatnih stopa, što znači da odluku o kupovini ne treba donositi na osnovu trenutne situacije.

Iako su poslednje tri godine obeležene rastom, kamatne stope su istorijski varirale. U ranim 2000-im kretale su se i do 10 odsto, dok su tokom finansijske krize 2008. snižene. Već u periodu od 2010. do 2020. godine, prosečna kamata na stambene kredite bila je ispod pet odsto, na svom istorijskom minimumu.

Sa druge strane, prosečna cena stana od 50 kvadrata u Beogradu 2018. godine iznosila je oko 68.000, dok je 2024. dostigla 145.000 evra, što je rast veći od 200 odsto. Prosečna rata za isti stan u ovom periodu je porasla sa 230 na 350 evra, odnosno 150 odsto, dok je renta sa 250 evra skočila na 600 evra, i tako porasla za čak 240 odsto.

To znači da je vrednost stana, koju su građani kupili 2018, danas značajno viša. U međuvremenu, oni su otplatili dobar deo svog kredita, a njihova rata porasla je manje nego cena rente, što ih stavlja u povoljniji položaj od podstanara. Dakle, iako je nemoguće predvideti kako će se cene nekretnina i kamatnih stopa kretati u budućnosti, na osnovu podataka iz prethodnog perioda, čini se da je ulaganje u svoju nekretninu logičan izbor.

Najzad, bez obzira na ekonomske cikluse i promene u kamatnim stopama, posedovanje nekretnine pruža sigurnost i stabilnost koje zakup ne može da obezbedi. Kroz otplatu kredita, ulažete i uvećavate svoj kapital, posebno imajući u vidu da je vrednost nekretnina samo u Beogradu u poslednjih 20 godina porasla za više od 400 odsto.

Ipak, stambeni kredit je značajna i dugoročna investicija, zbog čega bi građani trebalo da pažljivo procene svoje kapacitete i mogućnost da redovno servisiraju rate. Banke mogu biti značajni partneri u ovom procesu, pa je važno potražiti savet prilikom donošenja odluke za sigurnu finansijsku budućnost.

biznis.kurir.rs/Sasomange

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track