MONTAŽNE KUĆE SE MOGU NAĆI I ZA 25.000€, ALI KOLIKO SU ZAPRAVO KVALITETNE: Darko detaljno objasnio sve prednosti i mane!
Foto: Shutterstock

odluke

MONTAŽNE KUĆE SE MOGU NAĆI I ZA 25.000€, ALI KOLIKO SU ZAPRAVO KVALITETNE: Darko detaljno objasnio sve prednosti i mane!

Nekretnine -

Mnogim Srbima koji maštaju o kupovini nekretnine barem jednom je palo na pamet da bi svoj stambeni problem mogli da reše kupovinom montažne kuće!

montažna kuća, drvena kuća, kuća, jeftine kuće, vikendica
foto: Youtube Printscreen

Cena ovih kuća se, sudeći po oglasima, kreću od 25.000 evra i to za kuću od 66 kvadrata, a reklamiraju se čak i kuće od 98 kvadrata po ceni od 33.000 evra.

S obzirom da se u Beogradu praktično ne može naći stan po ceni nižoj od 2.000 evra po kvadratu, mnogima ova opcija deluje primamljivo.

Međutim, koje su prednosti i mane ovakvih kuća?

Na ovo pitanje je pokušao da odgovori jedan Darko koji se bavi građevinom i koji na Tik Toku ima nalog "darkokoja".

montažna kuća, prenosiva kuća, kuća
foto: Printscreen/Amazon

On je ukratko naveo sve dobre i loše strane montažne kuće. Glavne prednosti su, kaže, brzina i cena.

- Montažne kuće se pripreme u fabrici i dođu kod tebe, za pet dana ti je sve spakovano. A ako se odlučiš da radiš tipsku montažnu kuću, kod nje ti je sve spremno. Imaš gotov projekat, sve je urađeno, nemaš previše sekiracije, znači dosta jeftinije košta - kaže on.

Međutim, Darko smatra da su to jedine dve prednosti, a mana je puno.

- Prva mana se tiče otpornosti na požare i oluje. Kod montažne kuće, oluje odnose sve, dok kod zidane nema šta da se sekiraš. Jedino crep, a ako je ravan krov, ni to neće da te snađe. Kod požara na zidanoj kući će ipak ostati zidovi, a kod montažne - ništa - objašnjava on.

Što se tiče izolacije, svi kažu da su montažne kuće bolje, ali Darko tvrdi da to apsolutno nije tačno.

Bela Kuća, jeftine kuće, montažna kuća
foto: Printscreen/Facebook

- Debljina zidova kod montažnih kuća je od 10 do 20 centimetra maksimalno, dok je kod zidanih 25 do 50 centimetra. Kad se stavi dobra izolacija, zidove ne može ništa da prevaziđe. Zidana kuća će trajati duže, i tačka - objašnjava.

Još jedna mana montažnih kuća je zvučna izolacija.

- Ne želim sigurno da slušam šta se dešava u susednoj sobi ili na spratu. Znači, to je sto posto bolje na zidanoj kući. Takođe, još jedna važna stvar - montažne kuće su vrlo ograničene što se tiče dizajna. Ako su tipske, onda u redu, ali sve što je specifično, na primer, ako hoćeš velike otvore ili nešto slično, ide jako teško kod montažnih kuća - istakao je on.

Bonus video:

01:55

DA LI JE SIGURNIJE ULAGATI U ZLATO ILI U NEKRETNINE? Stručnjaci izneli benefite i rizike dvaju najsigurnijih investicija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track