KOLIKO KOŠTA IZGRADNJA MONTAŽNE KUĆE? Sve traženije na tržištu nekretnina, imaju velike prednosti, a cene su za svačiji džep!
Foto: Profimedia

za svačiji džep

KOLIKO KOŠTA IZGRADNJA MONTAŽNE KUĆE? Sve traženije na tržištu nekretnina, imaju velike prednosti, a cene su za svačiji džep!

Nekretnine -

Popularnost montažnih kuća poslednjih decenija kontinuirano raste, i za to postoji više razloga. Dug vek trajanja, brzina izgradnje, prirodni materijali i energetska efikasnost – samo su neki od njih.

S obzirom na to da živimo u vremenu u kome je brzina imperativ, mnogi kupci nekretnina odustaju od tradicionalne gradnje i odlučuju se da svoj stambeni prostor dobiju za nešto više od mesec dana, koliko traje izgradnja montažne kuće.

Prodavci ovih nekretnina kupcima nude dve opcije – da kuću kupe u „sivoj gradnji“ ili da se odluče za princip „ključ u ruke“. U skladu sa tim menja se i cena.

montažna kuća, prenosiva kuća, kuća
foto: Printscreen/Amazon

Siva gradnja podrazumeva osnovnu konstrukciju i ne uključuje postavljanje električnih instalacija, instalacija vodovoda i kanalizacije, niti postavljanje sanitarija. Ključ u ruke znači kompletno završenu kuću, a cena se određuje u odnosu na to da li želite izgradnju temelja ili ne.

Adrijana Jećimović iz kompanije Monter iz Ivanjice rekla nam je na nedavno održanom Međunarodnom sajmu građevinarstva u Beogradu da sve veći broj kupaca ovu vrstu nekretnina bira za osnovni stambeni prostor.

- Sama gradnja teče izuzetno brzo, pa je za kuću od 100 kvadrata potrebno pet dana za samu montažu. Nama kuća iz proizvodnje izlazi za osam sati, te ako radimo ‘ključ u ruke’, vlasnici mogu da se usele za 35 dana, a ako se radi ‘siva faza’ naš rok završetka radova je pet dana - kaže Jećimović.

Montažna Kuća
foto: Shutterstock

Ona navodi da najveće interesovanje vlada za nekretnine površine između 50 i 120 kvadrata, i dodaje da je vek trajanja ovih kuća 100 godina, kao i da se prave od ekoloških materijala.

- Cena naših kuća je 310 evra po kvadratu sive faze. Ukoliko radimo ključ u ruke to je naknadni dogovor i zavisi od zahteva kupaca - kaže naša sagovornica.

Vrednost montažnih kuća na tržištu kreće se od 300 do 1.200 evra za luksuznije varijante ovih nekretnina.

Zajedničko za svaki tip montažne kuće jeste da se njeni temelji izvode na licu mesta, baš kao i kod klasične gradnje. Ostali elementi izvode se prema projektu u fabričkim uslovima, kako bi se nakon transporta na lokaciju sastavljali u celinu od strane izvođača radova.

evro, novac, pare, evri
foto: Shutterstock

Među prednostima montažnih kuća, pored navedenih, često se pominje i energetska efikasnost, odnosno brzo zagrevanje i hlađenje kuće. Ako se vlasnici odluče i za, takozvanu, „zelenu energiju“, cena ugradnje solarnih panela u proseku se kreće između 1.000 i 1.200 evra po kilovatu instalisane snage, što znači da je za solarni sistem od šest kilovata potrebno izdvojiti najmanje 6.000 evra.

Takođe, ističe se i manja šansa da dođe do nepredviđenih troškova, što je čest slučaj kada se kuće zidaju.

Međutim, ovaj tip gradnje ima i određene mane na koje treba skrenuti pažnju. Tu su, pre svega, plaćanje u celini, te se za one koji planiraju radove u fazama preporučuju zidane kuće. Kao nedostatak se navodi i nemogućnost nadogradnje.

montažna kuća
foto: Foto: YT printscreen

Kada je u pitanju administracija koju treba pripremiti za izgradnju montažne kuće, ona se ne razlikuje od one za gradnju klasičnih objekata, što znači da je potrebno obezbediti dozvolu za gradnju, lokacijsku dozvolu i sva druga dokumenta.

Šta su zapravo montažne kuće?

Montažna kuća je svaka kuća čiji se elementi izrađuju u fabrici i u kontrolisanim uslovima, a zatim se donose na lokaciju na kojoj se kuća gradi, gde se montiraju u celinu. Montažnim kućama možemo nazvati objekte koji koriste “suvi” tip konstrukcije, a kao primarni materijal koriste drvo.

kurir.rs/biznis.rs

Bonus video:

01:15

Potpuno renovirana kuća za 35.000 evra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja