NAJJEFTINIJI KVADRAT POD KREDITOM SVEGA 83 €, A NAJSKUPLJI PREKO 6.000: Evo da li se više isplati kupovina kuće ili stana!
Foto: Shutterstock

NAJJEFTINIJI KVADRAT POD KREDITOM SVEGA 83 €, A NAJSKUPLJI PREKO 6.000: Evo da li se više isplati kupovina kuće ili stana!

Nekretnine -

Prosečne procenjene vrednosti kvadrata kuća deluju i više nego skromno u poređenju sa stanovima.

Prosečna procenjena vrednost po kvadratnom metru stambene nepokretnosti u novogradnji (izgrađene 2021, 2022. ili 2023. godine) u 2023. iznosila je oko 1.778 evra u Republici Srbiji (odnosno 2.350 evra u beogradskom regionu) i viša je od prosečne procenjene vrednosti starijih nepokretnosti, koja je iznosila 1.366 evra (2.156 evra u Beogradskom regionu).

- Primetno je da su prosečne procenjene vrednosti po kvadratnom metru stanova (1.826 evra u Srbiji i 2.287 evra u Beogradskom regionu) znatno više od prosečnih procenjenih vrednosti po kvadratnom metru kuća - skreće se pažnja u Osvrtu koji je objavljen u okviru Godišnjeg izveštaja NBS o finansijskoj stabilnosti za 2023. godinu.

evro, evri
foto: Shutterstock

I zaista – prosečne procenjene vrednosti kvadrata kuća deluju i više nego skromno u poređenju sa stanovima i iznose 545 evra u Srbiji i 979 evra u beogradskom regionu.

- Ovo se može objasniti i time što je površina kuća obično veća od prosečne površine stanova, usled čega je i prosečna cena po kvadratnom metru ovih nepokretnosti znatno niža - objasnili su autori Osvrta.

Takođe, posmatrano prema strukturi stanova, najviša prosečna procenjena vrednost po kvadratnom metru u Srbiji i beogradskom regionu zabeležena je kod četvorosobnih i većih stanova, dok se tokom prošle godine najčešće procenjivala vrednost stanova na prvom, drugom i trećem spratu, podaci su iz osvrta „Tržište nepokretnosti“ iz Godišnjeg izveštaja o finansijskoj stabilnosti.

BiznisKurir/B92/Biznis.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track