PRODAJA NEPOKRETNOSTI ZA GOTOVINU VIŠE NEĆE BITI MOGUĆA? Radovanović najavio izmene zakona: Ovo će smanjiti pranje novca u Srbiji
Foto: Shutterstock, Ilustracija

kurir televizija

PRODAJA NEPOKRETNOSTI ZA GOTOVINU VIŠE NEĆE BITI MOGUĆA? Radovanović najavio izmene zakona: Ovo će smanjiti pranje novca u Srbiji

Nekretnine -

M.L. iz Niša uhapšen je zbog sumnje da je izvršio krivično delo pranje novca, dok su krivične prijave podnete protiv njegovog brata i još šest osoba, članova organizovane kriminalne grupe koji su već u pritvoru.

Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca, dr Željko Radovanović, gostovao je u jutarnjem programu i izneo detalje o ovom slučaju i opširnije informacije o borbi protiv pranja novca u Srbiji.

Dr Željko Radovanović je naglasio da Srbija prednjači u borbi protiv pranja novca u regionu, što je potvrdio poslednji izveštaj Manivala, regionalnog tela FATF-a (Radna grupa za finansijsku akciju), iz decembra 2023. godine.

- Srbija je usklađena sa svih 40 preporuka FATF-a, jedina u ovom delu sveta, što znači da smo implementirali najbolje svetske prakse - istakao je Radovanović.

Željko Radovanović
foto: Kurir televizija

Radovanović je objasnio da je šteta naneta privredi zbog pranja novca nemerljiva.

- Pranje novca negativno utiče na sve segmente privrede, od građevine do finansijskih usluga. Kada se izgradnja obavlja bez građevinske dozvole, gotovo uvek imamo i pranje novca. Tada se koristi gotov novac za plaćanje obaveza, izbegavaju se porezi, a kupci nemaju pravnu sigurnost da će stanove moći da uknjiže - rekao je Radovanović.

Govoreći o načinu na koji kriminalci peru novac, Radovanović je naglasio da kreativnost kriminalaca ne poznaje granice.

- Privredna društva koja legalno posluju često se koriste za ubacivanje nelegalnih sredstava. Postoje privredna društva koja su u potpunosti u vlasništvu kriminalnih grupa, kao i ona koja su obmanuta i nesvesna da služe za pranje novca - objasnio je.

Željko Radovanović
foto: Kurir televizija

Radovanović je istakao da je najbolji način za otkrivanje pranja novca detekcija u najranijoj fazi kroz rad banaka i finansijskih institucija.

- Banke i druge finansijske institucije imaju ključnu ulogu u prepoznavanju sumnjivih aktivnosti i njihovom prijavljivanju. Na taj način možemo blagovremeno reagovati i sprečiti dalje aktivnosti - rekao je Radovanović.

Govoreći o budućim planovima, Radovanović je najavio izmene zakona koje će dodatno otežati pranje novca.

- Planiramo da zabranimo prodaju nepokretnosti za gotov novac između fizičkih lica i ograničimo isplatu pozajmica u gotovini. To su ključne mere koje će ojačati naš sistem i smanjiti mogućnost izvršenja krivičnih dela pranja novca - zaključio je Radovanović.

10:29

PRODAJA NEPOKRETNOSTI ZA GOTOVINU VIŠE NEĆE BITI MOGUĆA? Radovanović najavio izmene zakona: Ovo će smanjiti pranje novca u Srbiji

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:40

KAKO PRANJE PARA UTIČE NA PRIVREDU DRŽAVE? Doktor krivičnopravnih nauka otkrio: Ove preventivne mere bi dosta podigle svest!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track