SRBIJA OZBILJNO NAPREDOVALA U BORBI PROTIV PRANJA NOVCA: Guverner Tabaković: Priznanje za usklađenost propisa i prakse

SRBIJA OZBILJNO NAPREDOVALA U BORBI PROTIV PRANJA NOVCA: Guverner Tabaković: Priznanje za usklađenost propisa i prakse

InfoBiz -

U Narodnoj banci Srbije u toku je skup kojim je zvanično počeo proces međunarodnog ocenjivanja sistema Republike Srbije protiv pranja novca i finansiranja terorizma. U pitanju je šesti krug evaluacija koji u okviru Saveta Evrope sprovodi Komitet eksperata za evaluaciju mera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (Manival).

Guverner Jorgovanka Tabaković istakla je na početku skupa da je Srbija postigla ogroman napredak u prethodnom periodu u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Nakon prošlogodišnjeg decembarskog zasedanja Manivala i potvrde usklađenosti našeg sistema s preporukom broj 15 FATF-a, koja se odnosi na nove tehnologije i virtuelnu imovinu, Srbija je dobila priznanje usklađenosti svojih propisa i prakse sa svih 40 međunarodnih preporuka – što je rezultat koji je u ovom trenutku ostvarilo još samo desetak drugih jurisdikcija u svetu.

Jorgovanka Tabaković
foto: Profimedia, Beta/Milan Obradović

Guverner Jorgovanka Tabaković je naglasila da je borba protiv pranja novca i finansiranja terorizma kontinuirani proces koji zavisi od svih učesnika u sistemu.

- Usklađenost propisa i praksi s međunarodnim preporukama ne znači da ne treba da radimo na održavanju i stalnom popravljanju efektivnosti sistema jer je ta efektivnost od ključnog značaja i za integritet i stabilnost samog finansijskog sistema - rekla je guverner.

Narodna banka Srbije, kao jedan od nosilaca preventivnog dela sistema, pruža punu podršku svim učesnicima u sistemu, bilo kroz proces supervizije finansijskih institucija, bilo preko baza podataka i registara koje vodi. Osnovni cilj dvodnevnog okupljanja u Narodnoj banci Srbije je približavanje svih standarda u ovoj oblasti, među kojima su neki i izmenjeni od poslednjeg ocenjivanja, prezentovanje metodologije FATF-a i pojašnjenje pristupa ocenjivanju koje sprovodi Manival. Zbog toga skupu neposredno prisustvuju i predstavnici Sekretarijata Manivala koji će pružiti sva potrebna objašnjenja i preneti odgovarajuće znanje i iskustvo od značaja za predstojeće ocenjivanje.

s druge strane, na ovom događaju prisustvuje više od 60 predstavnika relevantnih institucija Republike Srbije i privatnog sektora, od nadležnih ministarstava i uprava, preko tužilaštva i sudova, do nadzornih organa, Uprave za sprečavanje pranja novca i Narodne banke Srbije, koji aktivno učestvuju u predstavljanju usklađenosti i efektivnosti sistema naše zemlje sa standardima u ovoj oblasti.

biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track