NBS OBELEŽILA 140 GODINA RADA: Otvoren inovirani Centar za posetioce, prisustvovao i predsednik Vučić (FOTO)
Foto: Zorana Jevtić

NBS OBELEŽILA 140 GODINA RADA: Otvoren inovirani Centar za posetioce, prisustvovao i predsednik Vučić (FOTO)

InfoBiz -

Narodna banka Srbije danas obeležava 140 godina otkada je 2. jula 1884. počela sa radom Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije.

Taj datum označava trenutak kada je srpska država počela da ulazi u privredne i finansijske tokove modernog sveta, ocenila je naša centralna banka u saopštenju.

Narodnu banku Srbije i Jugoslavije vodilo je tokom njene istorije ukupno 30 guvernera, a aktuelna guvernerka Jorgovanka Tabaković peta je na toj funkciji u poslednje dve i po decenije.

Guvernerka je u obraćanju gostima i novinarima poručila da je Narodna banka ogledalo države pred narodom i refleksija države i naroda pred svetom.

Ocenila je da je u Srbiji danas stabilnost postala nova realnost.

1 / 14 Foto: Zorana Jevtić

„U Srbiji više niko ne mora sa strepnjom da gleda u kursnu listu. Poverenje, koje nam je nužno i koje obavezuje, zaslužuje se jedino ako imate rezultate“ istakla je guvernerka.

Ocenila je da treba imati hrabrosti i snage da ostaneš svoj i istraješ i kada te osporavaju i prećutkuju.

„Dela, a ne reči: razmišljati i delati pravovremeno, odlučno sprovoditi mere pa i po cenu zameranja određenim interesnim grupama – sve je to bilo potrebno da NBS bude uspešna. Stabilnost nema alternativu, jer tako štitimo Srbiju“, poručila je guvernerka.

Povodom značajne godišnjice, Tabaković i predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorili su inovirani Centar za posetioce u zgradi NBS u ulici Kralja Petra, u kome posetioci mogu da pogledaju numizmatičku zbirku kojom je predstavljen istorijat novca na tlu Srbije.

Svečanom obeležavanju 140 godina rada centralne banke prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Srbije Miloš Vučević i premijerka Vojvodine Maja Gojković, ministarke privrede i energetike Adrijana Mesarović i Dubravka Đedović Handanović, ministar odbrane Bratislav Gašić i drugi visoki državni funkcioneri.

Kurir.rs/biznis.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja