POČINJE GRADNJA 1.500 STANOVA ZA EKSPO U SURČINU Mali: Već su krenuli da se postavljaju šipovi za Nacionalni stadion
Foto: Zorana Jevtić, Instagram/mali_sinisa

POČINJE GRADNJA 1.500 STANOVA ZA EKSPO U SURČINU Mali: Već su krenuli da se postavljaju šipovi za Nacionalni stadion

Nekretnine -

Ekspo 2027 je naš novi izvor rasta i maksimalno ćemo ga iskoristiti kako bismo došli do očekivanih 100 milijardi evra BDP-a te godine, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

- Najveći problem svih zemalja su novi izvori rasta, mi to uspešno radimo. Direktorka MMF-a kaže da je Srbija i na globalnom nivou svetla tačka. Ništa nije slučajno, sa Ekspom i jasno definisanim ciljevima ekonomske politike, vučemo prave poteze, jer sudeći po pokazateljima, dobro stojimo u uslovima neverovatne nestabilnosti - rekao je Mali gostujući na TV Pink.

On je istakao da će ta manifestacija, uz Program 'Skok u budućnost - Srbija 2027', aktivirati 323 projekta u celoj Srbiji ukupne vrednosti 17,8 milijardi evra. - Hoćemo da završimo projekte koje smo započeli, bolnice, škole, kliničke centre, da ulažemo u poljoprivredu, energetiku, obrazovanje, zdravstvo. Nikada pre u ekonomiji nismo pobeđivali, sada pobeđujemo - poručio je ministar finansija.

Siniša Mali
foto: Printscreen/TV Pink

Argumente za optimizam Mali pronalazi u činjenici da je u prvom kvartalu ove godine srpski BDP porastao 4,7 odsto, što je, kako je rekao, najbolji rezultat u Evropi.

To je, smatra, velika potvrda da smo na dobrom putu uprkos svim globalnim krizama i izazovima.

Mali je, povodom godišnjice od dobijanja organizacije prestižne manifestacije u kojoj se Srbija takmičila sa Amerikom, Španijom, Tajlandom, Argentinom, rekao da je Ekspo velika šansa da se naša zemlja predstavi na najbolji način i da doprinese daljem ekonomskom rastu.

On je ocenio da će 2027. Srbija biti centar sveta, da će se na Ekspu predstaviti više od 120 zemalja i da se očekuje više od tri miliona posetilaca.

Mali je istakao da u Surčinu niče novi grad i da je u ovom trenutku tamo veliki broj mašina i radnika. Kako je rekao, nasipa se zemlja, šipovi za Ekspo kompleks su postavljeni, a sada se postavljaju i za Nacionalni stadion. Takođe, dodao je, na jesen počinje izgradnja 1.500 stanova, a potom i akvatik centra, tematskih parkova i tako dalje. - Juče smo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obišli multifunkcionalnu dvoranu za male sportove u Košutnjaku, u koju je uloženo 20 miliona evra i sportisti sada imaju vrhunske uslove. Čeka nas Olimpijada u Parizu, sportisti se bore za sebe, ali uvek predstavljaju i našu zemlju i zato su ulaganja u sport neophodna - rekao je Mali.

On je najavio da će se sportistima isplaćivati po 200.000, 100.000, odnosno 60.000 evra za osvojenu zlatnu, srebrnu, odnosno bronzanu medalju na navedenom sportskom takmičenju.

EXPO 2027, Belgrade EXPO 2027
foto: Instagram/mali_sinisa

- Ozbiljno pristupamo sportu, kao i obrazovanju, zdravstvu i svim aspektima života. Imamo velike potvrde svega što smo radili u proteklom periodu. Postajemo atraktivniji, konkurentniji, otvaraju se nova radna mesta - rekao je Mali.

On je naveo i da se razgovara sa najvećom kompanijom koja upravlja velikim svetskim stadionima da preuzme upravljanje Nacionalnim fudbalskim stadionom kada bude završen, te da će se nova infrastruktura iskoristiti za nastavak organizacije velikih događaja, izražavajući očekivanje da će se 2028. godine finale Lige Evrope igrati na novom stadionu u Surčinu.

- Jedna investicija vas vodi u druge, da budete još bolji. Bili smo zemlja bez perspektive, na ivici bankrota, sada smo domaćini najvećem svetskom događaju - rekao je Mali i ocenio da je građanima Srbije promenama pružena potpuno drugačija perspektiva života.

Ministar je poručio da je sve to rezultat odgovornog upravljanja ekonomskom politikom budući da je 2012. godine, istakao je, srpski BDP iznosio tek 33 milijarde evra, nezaposlenost je bila 25,9 odsto, prosečne plate 330 evra, penzije 202 evra, a minimalna zarada 15.700 dinara.

Sada je, kako je rekao, cilj da do 2027. prosek plata dostigne 1.400 evra, a penzija i minimalne zarade 650 evra. Mali je naveo i da smo već uspeli da nezaposlenost spustimo na 9,4 odsto, uz dalji trend smanjenja, i da postignemo istorijski visok nivo zaposlenosti budući da više od 2,3 miliona ljudi u Srbiji radi i plaća poreze i doprinose.

- Važno je da budemo odgovorni, da iskorisitmo Ekspo kao našu najveću priliku, a time dalje podižemo imidž naše zemlje. Interesovanje za Ekspo je veliko - rekao je Mali.

On je poručio da će Srbija to iskoristiti da nastavi da gradi brze puteve, saobraćajnice i pruge, da izgradi mrežu puteva koja uvek dovodi još investitora.

Kako je rekao, brza pruga do Subotice biće završena do kraja godine kada će se za sat i deset minuta putovati od Beograda do tog grada na severu Srbije.

Mali se osvrnuo i na odnos javnog duga i BDP-a koji u Srbiji iznosi 49,5 odsto, rečima da je prosek zaduženosti zemalja evrozone 89 odsto, dok neke zemlje beleže javni dug i od 100 i 120 odsto BDP-a.

- Kada poređate sve ekonomske pokazatelje, Srbija je svetla tačka u Evropi. Hoćemo još, i zato imamo Ekspo i Program 'Skok u budućnost - Srbija 2027' - rekao je Mali i zaključio da se sve radi sa ciljem da građani Srbije žive bolje.

biznis.kurir.rs

Bonus video:

00:53

Siniša Mali

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track