SRBI NASELJAVAJU HRVATSKO PRIMORJE: Našim ljudima sve interesantnije kuće u susedstvu, otkriveno i zbog čega!
Foto: Shutterstock

SRBI NASELJAVAJU HRVATSKO PRIMORJE: Našim ljudima sve interesantnije kuće u susedstvu, otkriveno i zbog čega!

Nekretnine -

Na hrvatskom tržištu nekretnina građani Slovenije tradicionalno su najbolji kupci, odnosno redovno postaju vlasnici najvećeg broja kuća i stanova, pa su prošle godine kupili njih 3.403.

Međutim, kako Jutarnji list saznaje od vlasnika agencija za nekretnine, ako posmatramo kupovinu građana iz regiona, ove godine je nešto veće interesovanje za kupovinu nekretnina na Primorju zabeleženo kod građana Srbije, Istre i Kvarnera.

- Zanimljivo je da nam u poslednje vreme sve više upita i kupaca stiže iz Srbije. To su kupci veće platežne moći koji više vole da kupuju skuplje nekretnine na elitnim destinacijama. Po pravilu su zainteresovani za kupovinu nekretnina u Opatiji i Istri, s naglaskom na zapadnu obalu - rekao je Branko Papeš, direktor agencije za nekretnine Dogma.

Hrvatsko primorje, restoran, restoran na moru, restoran na plaži, Hrvatska, Brač
foto: Shutterstock

Sa čime je sada povezano ovo veće interesovanje, teško je reći. Opatija je, recimo, nekada bila miljenik bogatih Rusa za kupovinu vikendica... Prema podacima, građani Srbije su prošle godine kupili 167 nekretnina u Hrvatskoj, pa će u ovom kontekstu biti zanimljivo videti ukupne podatke za ovu godinu .

- Nismo primetili veće interesovanje građana Srbije za nekretnine u Dalmaciji, rekao bih da je interesovanje isto kao i do sada i uglavnom ako je jedan od vlasnika, ako su kupci bračni par, poreklom iz Hrvatske - kaže Jasminka Biliškov, direktorka agencije za nekretnine Biliškov.

Nadalje, interesovanje hrvatske dijaspore kao tržišne niše u sektoru trgovine nekretninama na primorju i dijaspore iz regiona eksplodiralo je nakon korone. Pitanja su se tada bukvalno desetostruko povećala u roku od nekoliko meseci.

- U 2022. godini 36% svih kupovina nekretnina u Hrvatskoj obavili su strani državljani, a po mom mišljenju najmanje 50% kupaca pripada dijaspori iz regiona - kaže B. Papeš.

Opatija
foto: Profimedia

Dodaje da su im Istra i Kvarner posebno zanimljivi zbog relativne blizine i odlične prometne povezanosti sa mestima u kojima žive. Probude se u Beču, Gracu ili Minhenu, uđu u auto i za 4-5 sati su tu na ručku i uživanju u moru. Mnogo upita onih koji su iz stranih zemalja poput Nemačke i Austrije, kako kaže Branko Papeš, je dijaspora iz Bosne i Hercegovine.

Generalno, ove godine je došlo do pada interesovanja kupaca iz inostranstva zainteresovanih za primorje, od čega 10 odsto ili više, u zavisnosti o kojoj oblasti je reč. U agencijama za nekretnine kažu da su cene zastale, rasta uglavnom nema ili je minimalan. Neki smatraju da se sada tržište zapravo stabilizovalo i da je situacija posle pandemije bila izuzetak.

biznis.kurir.rs/Seebiz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track