ŽIVE U KUĆAMA OD KRAVLJE BALEGE, TRAVE I BLATA: Žene ih same grade dva meseca na svakih 9 godina, a posle ih pojedu termiti!
Foto: Titkok/Kristina, Nikola Pavlović

ŽIVE U KUĆAMA OD KRAVLJE BALEGE, TRAVE I BLATA: Žene ih same grade dva meseca na svakih 9 godina, a posle ih pojedu termiti!

Nekretnine -

Masai pleme predstavlja simbol istočne Afrike, ujedno i specifičan način života koji vode. Piju čistu kravlju krv ili u kombinaciji sa mlekom i žive u kućama od kravlje balege.

Objekti u kojima žive sastoje se, pre svega, od kravlje balege, trave, blata, raznih grančica i još nekih materijala i u potpunosti ih grade žene, za šta im je potrebno dva meseca. Svakih devet godina grade nove, jer im termiti unište stare.

Pleme, Masai pleme
foto: Titkok/Kristina, Nikola Pavlović

Masai kultura je pretežno patrijarhalna. Muškarci imaju ulogu da vode stada na ispašu i štite svoju porodicu, dok žene idu po vodu, održavaju dom i brinu o deci.

Zašto piju kravlju krv?

- Pijemo svežu kravlju krv ili pomešanu sa mlekom, jer je veoma nutritivna i dobra za telo - kaže jedan član plemena.

Masai pleme najčešće buši uši vrelim drvetom i veruju u to da što im je veća rupa u ušima, kao i da što više nakita imaju na sebi - da su lepši.

Počinju od izuzetno tankih štapića i kreću se ka jako debelom drvetu, kako bi enormno proširili svoje resice.

Pleme, Masai pleme
foto: Titkok/Kristina, Nikola Pavlović

Odrasli muškarci Masai plemena nose crvenu odeću, dok dečaci nakon obrezivanja neki period nose crnu.

Obrezivanje se obavlja nožem, kao simbol ulaska u svet odraslih, a anesteziju predstavlja ulazak u hladnu reku, u kojoj borave neko vreme pre samog obreda, ne bi li im koža iole utrnula.

Masai su poligamisti, stoga mogu da imaju više žena. Ali, za svaku od žena moraju da daju određeni broj stoke njenim roditeljima, prosek je 15.

Masai pleme koje ima manje od 50 grla stoke smatra se siromašnim.

1 / 10 Foto: Titkok/Kristina, Nikola Pavlović

BiznisKurir/TikTok

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track