KOLIKO ZAPRAVO KOŠTA STAN OD 75.000 € KADA GA KUPITE NA KREDIT: Detaljna računica - OVO je iznos koji morate da spremite u KEŠU
Foto: Shutterstock, Ilustracija

kupovina nekretnine

KOLIKO ZAPRAVO KOŠTA STAN OD 75.000 € KADA GA KUPITE NA KREDIT: Detaljna računica - OVO je iznos koji morate da spremite u KEŠU

Nekretnine -

Ukoliko se, kao i većina, odlučite da kupite stan pomoću kredita, ovo je nekoliko korisnih informacija koje će vam pomoći prilikom obračuna svih troškova koji vam sleduju.

Jovana je na svom TikTok nalogu podelila svoje znanje o ovoj oblasti i uputila sve zainteresovane kako funkcioniše podizanje kredita za stan u vrednosti od 75.000 evra, ali i njegova otplata.

banka, kredit
foto: Shutterstock

- Ukoliko uzimate kredit, a stan vas košta 75.000 evra, minimalno učešće koje treba da izdvojite je 20 odsto. Što znači da od banke tražite kredit u iznosu od 60.000 evra - započinje Jovana.

Kako napominje, naknadu za obradu kredita većina banaka trenutno ne naplaćuje. Neke banke naplaćuju naknadu za održavanje kreditne partije, ali je to sve manji slučaj u praksi. Isto tako, ističe da je trošak koji ćete platiti za kreditni biro oko pet evra.

@jovanastan2 Kada kupujete stan, postoji dosta skrivenih troškova koje ne uzimate u razmatranje. Pogledajte koji su to troškovi! 🏡🏢 #stan #nekretnine #prodajastanova #prodajanekretnina #stan2 #nekretninenis ♬ Best background music for corporate CM, company description videos, etc. - harryfaoki

- Za procenu treba da platite okvirno oko 100 evra i to se plaća procenitelju, s tim što neke banke traže da se na svake tri godine radi revizija procene ili da im se donese rešenje o porezu na imovinu, da bi videli kolika je vrednost vaše nekretnine.

Takođe, Jovana naglašava da je list nepokretnosti najjeftinije izvaditi kod notara i on košta oko pet evra. Založna izjava se overava kod notara i ovaj trošak zavisi od iznosa kredita, u ovom konkretnom slučaju bi bilo 155 evra.

- Kupoprodajni ugovor se overava kod notara i zavisi od vrednosti stana i u ovom slučaju bi bilo oko 220 evra. Taksa za upis hipoteke se plaća katastru i zavisi od iznosa kredita, na kredit od 60.000 evra bilo bi oko 555 evra - nastavlja ona.

Evro, Euro, Novac
foto: GeorgiD / Alamy / Alamy / Profimedia

S druge strane, napomenula je da su svi ovi troškovi jednokratni i plaćaju se jednom nakon odobrenja, a pre realizacije kredita, ali da postoje neki troškovi koji se plaćaju svake godine.

- Osiguranje nekretnine je obavezan trošak i plaća se svake godine, a on je okvirno 40 evra, dok je osiguranje života kod većine banaka opciono. Ukoliko se odlučite da kredit preveremeno otplatite, naknada vam je od nula do jedan odsto, u skladu sa Zakonom o zaštiti korisnika finanijskih usluga - objašnjava Jovana.

Novac, Dinari
foto: Shutterstock

Nakon realizacije kredita imate i sledeće troškove:

Ukoliko nije prvi stan, plaćate porez na prenos apsolutnih prava, koja iznose 2,5 odsto, što za stan od 75.000 evra iznosi 1.875 evra, kao i upis vlasništva u katastru na vaše ime, koje iznosi oko 50 evra.

- Ovo nas dovodi do zaključka da, ukoliko želimo da kupimo stan od 75.000 evra, dobićemo kredit od banke u iznosu od 60.000 evra i trebaće nam u kešu oko 18.000 evra. Ova kalkulacija ne uključuje kamatu na kredit koji ćete platiti, jer ona zavisi od banke kod koje ćete uzeti kredit - zaključuje Jovana.

kurir.rs/TikTok

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track