U OVOM DELU SRBIJE CENE STANOVA NIKAD VEĆE: Evo kolika je razlika između Beograda i drugih delova zemlje, bolji smo od Evrope
Foto: Shutterstock, Ilustracija

U OVOM DELU SRBIJE CENE STANOVA NIKAD VEĆE: Evo kolika je razlika između Beograda i drugih delova zemlje, bolji smo od Evrope

Nekretnine -

RGZ indeks cena stanova za Republiku Srbiju u četvrtom tromesečju 2023. iznosi 158,66 što predstavlja rast cena stanova od 5,75 procenata u odnosu na isti period prošle godine. U poređenju sa trećim tromesečjem 2023. cene stanova u Srbiji su zabeležile neznatni rast od 0,83 procenta.

Iako je nastavljen trend rasta, nakon dvogodišnje ekspanzije, cene stanova u četvrtom tromesečju 2023. su neznatno manje porasle u odnosu na prethodni period.

Gledano po regionima, u odnosu na četvrti kvartal 2013. godine cene stanova su porasle u Gradu Beogradu 5,79 procenata, u regionu Vojvodine za 4,67 procenata, Šumadije i Zapadne Srbije za 5,95 procenata, a kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena zabeležen je u regionu Južne i Istočne Srbije i iznosio je 8,16 procenata.

gastarbajteri, građevina, građevinci
foto: Shutterstock

CENE U NOVOGRADNJI

Cene stanova u „novogradnji“, odnosno kupovina od investitora, su na nivou Srbije porasle za 5,41 procenat, dok je „starogradnja“ imala veći međugodišnji rast koji je iznosio 5,93 procenta.

Kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa Evropom naša zemlja je jedna od retkih koja pokazala veću otpornost prema naglim promenama trenda na tržištu nepokretnosti usled globalnih ekonomskih turbulencija. Prema dostupnim podacima, veći broj država beleži drastičnije usporavanje ili pad tržišta nepokretnosti.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track