ZGRADA NEMA LIFT I TEŠKO DA ĆE GA DOBITI, A KOŠTA 120.000 €! Mladom paru nije problem samo cena, ne znaju šta će sa ovim troškom
Foto: Shutterstock

preskupo

ZGRADA NEMA LIFT I TEŠKO DA ĆE GA DOBITI, A KOŠTA 120.000 €! Mladom paru nije problem samo cena, ne znaju šta će sa ovim troškom

Nekretnine -

Hrvatska je po cenama nekretnina neslavni rekorder u Evropskoj uniji, a prosečna tražena cena kvadrata stana lani je bila veća za 21 procenat u odnosu na godinu ranije i iznosila je 3.223 evra.

Kad se radi o gradu Zagrebu, prosečna tražena cena metra kvadratnog stana u internet oglasima danas je 3.140 evra. S druge strane, prosečna neto zagrebačka plata iznosila je, prema poslednjim podacima, 1.342 evra za oktobar prošle godine.

Istovremeno, s rastom potražnje za stanovima i najam je postao sve skuplji pa se pristojan stan na pristojnoj lokaciji teško može iznajmiti ispod 450 do 500 evra. Dugoročno, oni sa stabilnijim primanjima i pristojnom platom odlučiće se za kredit i kupovinu stana. Upravo to je odlučio i jedan par u kasnim dvadesetima, koji je već nekoliko godina zajedno živeo u podstanarskom stanu u Novom Zagrebu.

Zagreb
foto: Shutterstock

Prodaju stanova u oglasima prate već neko vreme. Novogradnju su odlučili eliminisati u startu jer im je preskupa.

- Hteli bismo stan u Novom Zagrebu ili uz reku Savu, važna nam je blizina prirode i da je kvart po meri čoveka. Tražimo nekih pedesetak kvadrata koje bismo po potrebi i renovirali. Za sada smo gledali jedan stan u Novom Zagrebu: socijalistička gradnja s kraja šezdesetih, ali iziskuje renoviranje. Oko 50 kvadrata, cena 120.000 evra - kažu za Dnevnik.hr. Iako se činilo kao da je sve u redu, zgrada nema lift, a teško da će ga ikad i dobiti, pa im je taj stan otpao sa liste želja.

U banku su, kaže, došli svesni svojih finansijskih mogućnosti, a to je visina zajedničkih primanja od oko 2.000 evra. Ali, zato će se morati zadužiti na 20 ili čak 30 godina.

stan, nekretnina
foto: Shutterstock

- Odlučili smo obići više banaka i videti kakve ćemo ponude dobiti. Okvirno, smatramo da bi nam 145.000 do 155.000 evra trebalo biti dovoljno za kupovinu stana, renoviranje i unutrašnje uređenje, pa bi u tom slučaju imali i dva kredita, stambeni i nenamenski. Kako god, računica banke je takva da, kada podmirimo sve obaveze, u našem zajedničkom kućnom budžetu treba da ostane najmanje 754 evra - pojašnjava muškarac u potrazi za stanom.

PRIJA IM VEĆINA USLOVA, ALI...

Iako mu se većina uslova koje je pred njih postavila banka čini prihvatljivima i u šali kaže "voda ipak nije toliko hladna ako imaš normalan posao i prosečna primanja", jedna prepreka trenutno je nepremostiva, ali s perspektivom da se ipak reši.

- Najveći problem nam je novac, odnosno gotovina koju moramo imati za učešće i troškove kredita, možda ćemo u na kraju morati da platimo i agenciju, a to je, procenjujemo, oko 15 procenata iznosa kredita. Štedećemo i pokušaćemo da se nekako snađemo, imamo porodicu koja nam može pomoći pa ćemo videti - kaže.

(Kurir.rs/Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja