VLASNICI NAPUŠTENIH VIKENDICA PLAĆAĆE POREZ NA LUKSUZ": Uvodi se nova taksa preko računa za struju u Severnoj Makedoniji
Foto: Shutterstock, Ilustracija

skupo održavanje

VLASNICI NAPUŠTENIH VIKENDICA PLAĆAĆE POREZ NA LUKSUZ": Uvodi se nova taksa preko računa za struju u Severnoj Makedoniji

Nekretnine -

Vlasnici vikendica, odnosno napuštenih kuća u planinskim i ruralnim delovima Severne Makedonije, a koji žive "preko" i praktično ih ne obilaze - ubuduće će preko računa za struju plaćati i fiksnu naknadu koja se zove "mrežni pristup".

Koliko se može razumeti, baš zato što je reč o objektima u koje vlasnici retko dolaze – moraće da plaćaju "porez na luksuz", jer je održavanje mreže vrlo skupo. Vlasti kažu da je cilj kreativnim rešenjima zaštititi redovne potrošače, prenose Nezavisne.

Doduše, predsednik Regulatorne komisije za energetiku (RKE), Marko Bislimoski, kaže da će se nova naknada "pristup mreži" naći na "pojedinim računima za struju". Novom odlukom - mrežarina za distribuciju bila bi smanjena za 20 posto.

Bislimoski smatra da nije pošteno da stalni potrošači s jednim stanom plaćaju više.

- Je li nekome ko ima pet stanova problem da plati dodatnih 100 denara? Rade se analize kolika će biti ta naknada, ali biće između 50 i 250 denara - kaže on. Prema njegovim rečima, ta naknada je pravednija prema svima ostalima koji redovno plaćaju struju.

Osim toga, kaže Bislimoski, takvih primera ima u nekoliko zemalja širom Evrope. "Plaća se nominalna cena, kako bi se pomoglo stalnim potrošačima. Sledećih godina idemo u novu normalnost", rekao je na konferenciji za novinare u RKE.

Većina potrošača dobiće manje račune za mrežne naknade, dok će oni koji koriste vikendice - plaćati "pristup mreži".

- Ovom reformom zaokružiće se proces pravedne naplate i osigurati pravedna raspodela troškova između onih koji redovno koriste mrežu, od ostalih koji to čine povremeno, na primer u vikendicama ili zato što koriste sopstvenu struju iz fotonapona - kaže profesor Rubin Taleski.Prvi regulator je odlučan da će potrošnja električne energije imati trend pada, i izvestio je da će, prema pristiglim zahtevima firmi, struja poskupeti za 27 odsto.

Kurir.rs/Nezavisne

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track