PADA CENA KIRIJA, A GAZDE SE HVATAJU ZA SLAMKU SPASA: Dosetili se kako da nađu stanare, pa im nude i OVO!
Foto: Promo

poslednji trzaji

PADA CENA KIRIJA, A GAZDE SE HVATAJU ZA SLAMKU SPASA: Dosetili se kako da nađu stanare, pa im nude i OVO!

Nekretnine -

Ne postoji sumnja da su kirije postale ogromne širom sveta, ali kao rezultat nedavnog iznenađenja u izgradnji stambenih zgrada, kirije počinju da padaju.

Prosek kirije prošlog meseca opao je za 2,1 odsto, u odnosu na prethodnu godinu na 1.967 dolara, što je ujedno i najveći godišnji pad u Americi od februara 2020. godine, prema izveštaju kompanije za nekretnine Redfina.

Kirije su pale i za 0,6 odsto u odnosu na oktobar.

Cene zakupa, prema ovoj studiji, održavaju srednju traženu cenu stanova, kojima mogu da pristupe novi iznajmljivači tokom meseca, a ne srednju vrednost onoga što svi zakupci plaćaju.

nekretnine, kirije
foto: Shutterstock

Bez obzira na to, ovaj pad postaje zanemarljiv u poređenju sa brzinom rasta troškova zakupnine u poslednjih nekoliko godina. Zakupnine su porasle za 22,1 odsto, u odnosu na novembar 2019. godine, pre pandemije stambenog haosa, a samo su 4,2 odsto ispod rekordnih 2.054 dolara u avgustu prošle godine.

Ali iznos koji stanodavci mogu da zatraže je izgubio značaj tokom prošle godine i upola manje stanova je izašlo na tržište. Kao posledica toga, mnogi stanodavci se sada bore da popune slobodna prazna mesta, a neki smanjuju svoje zakupnine.

Sam iznos koji stanodavci mogu da zatraže je izgubio značaj tokom prošle godine i upola manje stanova je izašlo na tržište.

novac, dolari
foto: Profimedia

Čak i neki od onih koji iznajmljuju stanove, iako ne smanjuju mesečnu najamninu, ipak nude određene ustupke, odnosno jednokratne povlastice, kako bi privukli zakupce. U izveštaju se navodi da nude besplatni mesečni zakup ili smanjene troškove parkiranja.

- Iznajmljivači konačno "hvataju malu pauzu" - kaže Deril Ferveder, glavni ekonomista Redfina.

- Sve veća ponuda, takođe, znači da postoji više dobrih opcija. Sa visokim cenama kuća, kupovina je postala nedostižna za mnoge potencijalne kupce stanova, koji se umesto toga okreću iznajmljivanju - zaključuje Ferveder.

Ferveder naglašava da Amerikanci počinju da stežu kaiš zbog ove ekonomske neizvesnosti. Uz to, i usporavanje formiranja domaćinstava i svi izazovi izazvani inflacijom doprinose smanjenju kirije.

Novac, Dolari, Finansije
foto: Shutterstock

Porast zakupnina na srednjem zapadu

Prosečne cene kirija u novembru bile su stabilne ili su, čak, i opadale u svim regionima, osim na Srednjem zapadu, u kom su kirije porasle za 4,6 odsto na 1.434 dolara.

Iako je cena zakupnine na Srednjem zapadu rasla, ona je i dalje bila niža od kirije u drugim regionima gde je pala. Srednja vrednost zakupnine u ovoj oblasti je pala za 1,8 odsto u odnosu na prošlu godinu na 2.347 dolara, dok je na jugu pala za 0,4 odsto na 1.635 dolara, a na severoistoku se nije promenila, ostala je na 2.447 dolara.

Srednji zapad je najpristupačniji region u zemlji i primamljivi troškovi života u njemu privlače ljude kojima je prioritet pristupačnost stambenog prostora i povećana potražnja, otkriva Redfin.

kurir.r/blic.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track