SUKOB ZAKUPACA I VLASNIKA STANOVA: KRŠE NAM SE STANARSKA PRAVA! Advokat: Ne možeš jednu grupu građana da štitiš na račun drugih!
Foto: Kurir TV, Shutterstock

NEKRETNINE

SUKOB ZAKUPACA I VLASNIKA STANOVA: KRŠE NAM SE STANARSKA PRAVA! Advokat: Ne možeš jednu grupu građana da štitiš na račun drugih!

Nekretnine -

O problemu zaštićenih stanara tj. stanara koji sticajem okolnosti žive u stanovima koji nisu njihovo vlasništvo u emisiji Puls Srbije govorili su advokat udruženja vlasnika Bojan Čedić i Majom Nešić iz udruženja stanara.

Nešić je istakla da je zakon iz 2016. došlo do uniženja stečnih prava zbog čega je udruženje imalo primedbe.

Maja Nešić
foto: Kurir televizija

- Mi smo na to već 2016. imali primedbe. Naša glavna zamerka jeste uniženje naših stečenih prava. Nije uvaženo naše stanarsko pravo već su nas svrstali u neku socijalnu kategoriju i nuđene su nam kvadrature koje apsolutno nisu bile odgovarajuće. Lokacije takođe. Mogao je zakonodavac da preseljava u neadekvatan stan - rekla je Našić i dodala:

- Dalje, povećana nam je zakupnina. Za nekoga ko je zatečen, ko je penzioner i koji ima 40.000 mesečno, ko je plaćao neki iznos za zakupninu to je veliki problem. Država je ostavila ovaj problem nerešen i uvela je dodatnu zakupninu kojom se remete naša stečena prava. Od 2016. do sad nije rešen ni jedan predmet.

Čedić se složio da zakupnine ne treba povećavati, ali da su ipak ne mogu štititi prava jedne grupe građana nauštrb drugih:

Bojan Čedić
foto: Kurir televizija

- Po odredbama člana 58. zakona, privatna svojina se ne može ograničiti osim u situaciji kada država obezbedi naknadu koja ne sme biti niža od tržišne. Svako skok zakupnine preti da ugrozi imovina prava zakupaca. Ali ti ne možeš jednu grupi građana štititi na teret imovina druge grupe građana.

Nešić je konstatovala da je to generalni problem i da zakupci ne treba da dobiju zakupninu:

- Mi ne traba da dobijemo zakupninu, već da devedesetih praktično budemo vlasnici. Zakupnina ne treba da se menja jer ljudi to ne mogu da plaćaju. Penzionerima ode dve trećine penzije na zakupninu.

Ispričala je i svoj primer:

05:25

KONFLIKT ZAKUPACA I VLASNIKA STANOVA: Krše nam se stanrska prava! Advokat: Ne možeš jednu grupu građana štititi na račun drugih!

- Moja porodica je od 1974. dobila stan u društvenoj svojini. MI nismo imali vlasnika. Stan koji je moj otac dobio se nalazi u stambenom fondu. 1992. država pravi segregaciju. Vi, dakle, nećete moći da otkupite stan jer možda će jednog dana sa se obnovi zadužbina koja je bila nacionalizovana. Jedno 150 porodica se našlo u takvoj situaciji da ih država ubaci u problem. Kada su se dodeljivali stanovi u državnim organizacijama smatralo se da imaju rešeno stambeno pitanje. To je bilo takvo vreme. Imamo apsurdnu situaciju da smo u zamrznutom konfliktu.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:41

GVOZDENO ČUDOVIŠTE BLOKIRALO ULICU NA VRAČARU! Stanari posle superćelijske oluje skupili ostatke limenog krova I ČEKAJU POMOĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track