CRNA GORA USKORO DOBIJA JOŠ JEDNU ŽIČARU: Prevoziće 150 putnika na sat, gradi se i restoran, prodavnice, ali ni to nije sve!
Foto: Youtube Printscreen

projekat vredan gotovo 10 miliona €

CRNA GORA USKORO DOBIJA JOŠ JEDNU ŽIČARU: Prevoziće 150 putnika na sat, gradi se i restoran, prodavnice, ali ni to nije sve!

Nekretnine -

Crna Gora dobiće uskoro još jednu žičaru. Trenutno se radi na izradi idejnog rešenja za ovaj projekat vredan 9,88 miliona evra, kažu u Upravi za kapitalne projekte (UKP). Početna stanica žičare biće u blizini Karaule u Sutorini, a završna kod crkve na Ilinici.

Kompanija Novi Volvox izabrana je kao izvođač u ponovljenom postupku jer je prvobitno raspisanu javnu nabavku poništila u celosti Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, postupajući po žalbi.

Iz UKP su kazali da je za opremanje žičare ponuđena oprema istog proizvođača kao za gondole na deonici Kotor-Lovćen, odnosno italijanske kompanije Leitner. Kako su kazali, glavni projekat i same radove Novi Volvox radiće po principima „projektuj i izgradi“ i „ključ u ruke“.

žičara
foto: stefano carnevali / Panthermedia / Profimedia

Iz Uprave su naglasili da je rok izvršenja ugovora za izradu glavnog projekta tri meseca od dana potpisivanja, dok je rok za izvođenje radova godina od uvođenja izvođača u posao.

Novi Volvox i Leitner, gradili su po ugovoru o koncesiji, i žičaru od Kotora do Lovćena, koja je otvorena u julu ove godine.

Iz Uprave su pojasnili da projekat u skladu sa smernicama iz Prostorno urbanističkog plana (PUP) za Herceg Novi za period do 2030. godine, uključuje izgradnju polazne i izlazne stanice sa prodajnim mestima i kapijama za prolaz putnika kao i liniju žičare sa stubovima i ostalim elementima.

gondola, Tornik, Tornik-Pribojska Banja, Pribojska Banja, Priboj
foto: Z.G.

Dodali su da će platforme za prijem putnika biti izgrađene na polaznoj i izlaznoj stanici dok će gondola moći da prevozi 150 putnika na sat.

Osim toga, navode da je na izlaznoj stanici predviđen ugostiteljski objekat površine do 40 metara kvadratnih bruto, sa terasom od 150 kvadrata i pratećim sadržajima. Broj kabina i njihov kapacitet biti definisan glavnim projektom, u skladu sa traženim kapacitetom žičare.

Pravolinijska razdaljina će iznositi 970 metara, visinska razlika 400 metara, a maksimalna brzina kretanja užeta biće pet metara po sekundi – pojasnili su iz Uprave.

kurir.rs/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track