Slušaj vest

Tridesetogodišnji Njegoš Petrović iz Stupčevića kod Arilja za tri godine uspeo je bez vlastitog dinara da podigne 11 plastenika, a sve povrće koje proizvede bez problema proda na pijacama u Arilju, Ivanjici i Novoj Varoši.

Kako sam kaže, da još toliko ima, uspeo bi da proda. Ono po čemu se ovaj mladi poljoprivrednik još izdvaja je to što nema poseban plastenik za svoju decu, a poseban za prodaju, već je sve povrće koje proizvede istog kvaliteta.

IMG-4faebd0aeff3d3c8d627d7da3a1915b0-V.jpg
Privatna Arhiva 

 - Počeo sam da se bavim povrtarstvom pre tri godine. Moji su se roditelji bavili voćarstvom, ali supruga i ja smo se uzeli i odlučili da se bavimo plasteničkom proizvodnjom povrća. Nisam tada imao svoja sredstva ali mi je 3Banka izašla u susret i odobrila mi prvi kredit od koga sam napravio prve plastenike. Tačnije podigao sam pet plastenika i za tri godine sada već imamo 11. Proizvodimo papriku, paradajz, mladi krompir, kupus. Ima tu još dosta toga, ali ovo je glavno sa čeme se bavimo. Imam nešto malo i voća, ali polako prelazim da mi glavna zarada bude od povrtarstva. Za ovu sezonu planiramo da napravimo još 10 novih i tako rastemo polako - priča za Kurir Biznis Njegoš Petrović.

IMG-2e9de91c0ee44910f009d30f222f3fd9-V.jpg
Privatna Arhiva 

Njegoševi plastenici su opremljeni sistemom kap po kap i kvalitet povrća koji proizvodi je odličan.


- Imamo naše burnare sa kojih zalivamo te pastanike sistemom kap po kap. Zadovoljan sam zaradom. Isplati se. Sve što proizvedem prodam na lokalnim pijacama u Arilju, Ivanjici i Novoj Varoši. Imamo i jedan market koji snabdevamo. Da imam još toliko povrća, uspeo bih da prodam. Dobrog je kvaliteta i sve što ja proizvedem, to jedu moja deca. Ništa ne odvajam. Pratimo sve po pitanju zaštite, nove preparate, ima ih kojima je karenca od 24 do 48 sati. Stariji ljudi koriste malo zastarelije metode i preparate koji su štetni po ljude - keže ovaj mladi ratar.

IMG-52aef5d1e5b602310193e80f80e63004-V.jpg
Privatna Arhiva 

 On kaže da se od proizvodnje povrća može lepo živeti ali mora naporno da se radi.


- U proleće kad krene rasađivanje i ostalo radni dan kreće od šest sati ujutru, pa do uveče dokle se vidi do 10 ili 11 sati, sve zavisi. Isto je i u sezoni branja. Imamo svu mehanizaciju i uspevamo sve da obradimo i da zaradimo za pristojan život. U svakvom poslu samo čovjek ako ima dobru volju, ima želju za nekim poslom, može da uspe - kaže Njegoš Petrović.

IMG-337e2ccb26466bf1ac65f4ad7fa1438c-V.jpg
Privatna Arhiva 

Njegov trud prepoznala je 3Banka koja mu je dodelila 3. mesto na konursu za najboljeg mladog poljoprivrednika u 2024. godini i novčanu nagradu od 200.000 dinara.