Između Lajkovca i Uba smešteno je malo selo Bajevac, u kom je dom 68-godišnje Julijane, poznatije kao baba Jula. Ova vitalna žena, zajedno sa svojim sinom Draganom, održava tradiciju pripreme domaće hranekoja odiše autentičnošću i toplinom.

1.jpg
Privatna Arhiva 
foto: Privatna Arhiva

Pokretač i inicijator baba Juline kujne je, upravo, njen sin Dragan Ikonić, koji je došao na ideju da stvaraju i prodaju domaće proizvode.

- Još 2020. godine učinilo mi se da se ljudi vraćaju prirodi i tradiciji, da su počeli više da je cene. Moja majka je i ranije dobijala pohvale za njene kulinarske sposobnosti, pa odatle i potiče sama ideja da pokrenemo nešto naše - započinje Ikonić.

Baba Jula svakodnevno sprema razne delikatese u svojoj kuhinji, a ono što njene proizvode čini posebnim je način na koji ih priprema - sve ručno i na drva. Zvuk pucketanja drva u šporetu, miris sveže pečenih paprika i vrela para koja se diže iz lonaca deo su svakodnevnice u domaćinstvu Ikonića.

14.jpg
Privatna Arhiva 
foto: Privatna Arhiva

- U našoj kujni se, uglavnom, prerađuje voće i povrće. Koriste se recepti stari dugi niz godina, koje je moja majka nasledila od svoje majke - nastavlja Dragan.

Posebno je želeo da izdvoji proizvod od lubendije, što je vrsta lubenice, koja se koristi za slatko.

- Lubendija je specifična po samom nazivu, ali i ukusu, a pravi se od njene kore. Kuva se i bari čak devet puta. Generalno, dug je proces, jer se sve izrađuje pomoću šporeta na drva - objašnjava Julin sin.

13.jpg
Privatna Arhiva 
foto: Privatna Arhiva

Darko je pun podrške i entuzijazma kada se govori o njegovoj majci. Ne libi se da joj pomogne kada god je u mogućnosti, a aktivno učestvuju i sestričine, kao i komšinice, koje su, kako kaže, veoma vredne.

Njihovi proizvodi već godinama osvajaju srca ljubitelja etno hrane. Na mnogobrojnim manifestacijama širom Srbije, baba Jula i Dragan predstavljaju svoja dela: blagi i ljuti ajvar, slatko od šljive, od lubendije, šipurka, kao i čuvenu peglanu papriku, ali i mnoge druge.

Njihova posvećenost nije ostala neprimećena -na poslednjem Sajmu etno hrane i pića osvojili su priznanje za vrhunski kvalitet i autentičnost svojih proizvoda.

11.jpg
Privatna Arhiva 
foto: Privatna Arhiva

- Iako je konkurencija velika, mislim da za sve ima mesta. Mi se držimo tradicionalne kuhinje i onoga što se spremalo pre 50 godina. Sa količinama ne preterujemo, da bismo sačuvali kvalitet, to je ono što nas izdvaja od ostalih - ističe Dragan..

Domaćinstvo Ikonić je primer kako se tradicija može uspešno spojiti sa modernim trendovima u gastronomiji, ali i kako ljubav prema kuvanju i očuvanju kulturnog nasleđa može doneti prepoznatljivost i priznanja.

- Krajnji cilj nam je da se bavimo seoskim turizmom, gde ćemo na našem imanju moći i da ugostimo sve kupce i pružimo im zadovoljstvo da uživaju u našim domaćim proizvodima - zaključuje Dragan Ikonić.

Privatna Arhiva BABA JULA SPREMA PO RECEPTURI STAROJ POLA VEKA: Pravi sve ručno i na drva, a mnogima omiljeni proizvod kuva se i bari čak 9 puta!