BATALIO POSAO VOZAČA KAMIONA I POKRENUO SVOJ BIZNIS: Darko danas snabdeva većinu restorana širom Srbije - sve je stvorio od nule!
Foto: Privatna arhiva

uspeo

BATALIO POSAO VOZAČA KAMIONA I POKRENUO SVOJ BIZNIS: Darko danas snabdeva većinu restorana širom Srbije - sve je stvorio od nule!

Moj biznis -

Darko Milivojev (39) iz Kovina, nekad vozač kamiona i autobusa, a danas poznat kao preduzetnik koji je osnovao uspešnu proizvodnju tortilja sa raznim ukusima. Njegova priča o preobražaju iz vozača u preduzetnika inspiriše mnoge, a njegove tortilje postale su omiljeni dodatak širom Srbije.

Darko je svoju karijeru započeo kao vozač kamiona i autobusa, obilazeći mnoge puteve, ali je nakon nekoliko godina osetio potrebu za promenom i odlučio se za korak koji ga je odveo u potpuno novi svet - svet brze hrane.

Milivojev je otvorio svoj mali restoran brze hrane 2011. godine, nudeći ukusnu hranu svojim sugrađanima, gde je ubrzo osvojio simpatije lokalnog stanovništva.

domaće tortilje
foto: Privatna arhiva

- Počeli smo sa malim restoranom brze hrane, a posle par godina odlučili smo da proširimo posao i otvorili smo lokal u Smederevu. Posle toga sam došao na ideju da proizvodim tortilje, jer sam hteo da ubacim u restoran neke proizvode koji uključuju njih - započinje priču Darko.

Ipak, ubrzo je shvatio da na tržištu nema mnogo proizvođača ovog dodatka i da je potreban neko ko će proizvoditi domaće tortilje, pa je on bio taj koji se odvažio na ovaj korak.

- Tražio sam po internetu mašinu za tortilje i pronašao je u Kini, zato što su sve ostale mašine bile izuzetno skupe, i do par stotina hiljada evra, a ja nisam bio u mogućnosti da to isfinansiram na početku. Ova jeftinija varijanta iz Kine je koštala 3.000 dolara sa putnim troškovima - nastavlja Milivojev.

Međutim, shvatio je da ova sprava nije pogodna za proizvodnju, budući da se brašno u Kini dosta razlikuje od našeg i pomoću nje nisu mogle da se naprave tortilje, pa je odlučio da je doradi, kako bi bila funkcionalna.

- Radili smo dan i noć kako bismo je nekako prepravili. Imao sam sreće što mi je stric mašinski inženjer i zajedno smo nekako uspeli da je doradimo da može da radi i kod nas - priča Darko.

Pomoću ove mašine u početku su spremali oko 200-300 tortilja dnevno, dok su sada dostigli cifru od čak 7.000.

Danas, Darkove tortilje snabdevaju većinu restorana u Beogradu, a distribucija se proširila i na druge gradove širom Srbije.

Njegova proizvodnja postala je prepoznatljiva po kvalitetu i raznovrsnosti ukusa, što je rezultat pažljivog odabira sastojaka i neprekidnog truda da se zadovolje potrebe kupaca.

domaće tortilje
foto: Privatna arhiva

- U našoj ponudi su klasične tortilje od belog brašna, za kojima je i najveća potražnja. Pored toga, proizvodimo i one sa paprikom i paradajzom, imamo i sa dodatkom spanaća, a tu je i integralna tortilja sa 30 odsto integralnog brašna, kao i onu od 100 odsto napravljenu od spelte, koja je baš dobra. Poslednju tortilju koju smo napravili jeste sa dodatkom aktivnog uglja - objašnjava Darko.

domaće tortilje
foto: Privatna arhiva

Kako bi sve ovo stiglo na vreme da se spremi i obezbedi dobavljačima, Milivojev je zaposlio i šest radnica, koje aktivno učestvuju u proizvodnji kroz dve smene, kao i vozača koji sve to odvozi.

- Krajnji cilj mi je da napravim veću fabriku, odnosno proizvodnju, pošto trenutno radimo u iznajmljenom prostoru u Kovinu. Sledeće godine planiram da dokupim još mašinerija koje su mi potrebne, da zaposlim još nekog radnika i uvedem takose - navodi Darko Milivojev.

Njegova poruka glasi da se svaki trud isplati i da pomoću rada i upornosti možete da ostvarite baš sve što želite.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track