JEDNA VEŠTINA VAM DONOSI ZARADU OD PREKO 150 € PO SATU: Veliko interesovanje za ove poslove, gde sami određujete radno vreme
Foto: Shutterstock

JEDNA VEŠTINA VAM DONOSI ZARADU OD PREKO 150 € PO SATU: Veliko interesovanje za ove poslove, gde sami određujete radno vreme

Moj biznis -

Frilens platforma Apvork nedavno je objavila popis najtraženijih veština na tržištu rada za 2024. godinu na osnovu zarada frilensera.

Da bi sastavili popis, Apvorkovi stručnjaci analizirali su koje veštine postaju traženije na tržištu rada iz godine u godinu, a koje gube na popularnosti, pojasnila je Margaret Lilani, potpredsednica odelenja za isporuku talenata u toj kompaniji za CNBC.

Među najtraženijim veštinama našli su se marketing na društvenim mrežama, računovodstvo i virtuali asistenti, a posebno tražena ove godine je i analiza podataka.

frilenser, frilenseri
foto: Profimedia

Inače, analitičari podataka proučavaju sirove podatke o poslovanju, uključujući prodaju, posećenost mrežnih stranica i regulatorne rizike te donose uvide o tome kako poboljšati poslovanje firme, prenosi Poslovni.

Njihov posao ima velik uticaj na poslovne procese, kazala je Viki Salemi, stručnjak za zapošljavanje iz Monstera. Takvi stručnjaci obično imaju diplomu iz područja kompjuterske nauke ili statistike ili pak položen onlajn kurs putem fakulteta, Guglea ili Kursere.

Svoju ekspertizu na Apvorku naplaćuju do 156 evra po satu.

Analiza podataka je veština koja se kontinuirano razvija, pogotovo s procvatom veštačke inteligencije (AI) u poslednje vreme.

Iako ta veština na tržištu rada nije novitet, danas se svodi na Ekorištenje veštačke inteligencije za dublje, brže i šire pronalaženje uvida o poslovanju, tumači Lilani.

rad od kuće
foto: Shutterstock

Najbolji analitičari podataka na tržištu zbog toga su oni koji pri obavljanju posla znaju da vešto iskoriste mogućnosti AI alata koji se 'razvijaju ludom brzinom', zaključila je.

Računovođe ispituju finansijske izveštaje kako bi pomogli preduzećima i pojedincima da posluju, podnose poreze, itd. Preduzeća često „treba da imaju brz pristup stručnjacima koji mogu da obave posao, kaže Lilani.

- A to je poslovni problem za Fortune 10. To je takođe poslovni problem za nadolazeće startap kompanije.

Računovođe na Apvorku naplaćuju čak 125 dolara po satu.

Opšti virtuelni asistenti pomažu klijentima na niz različitih načina. Oni se angažuju da naprave svoj kalendar, da pomognu oko e-pošte, da ulepšaju neke prezentacije i tako dalje, pojašnjava Lilani.

Neki se mogu specijalizovati za određeni softver ili platforme ali opšta priroda im takođe omogućava da budu prilagodljivi kaže ona.

kompjuter, oči, izolacija, rad od kuće
foto: Shutterstock

Ovi pomoćnici naplaćuju čak 65 dolara po satu.

Grafički dizajneri kreiraju vizuelne koncepte koji idu ruku pod ruku sa brendiranjem njihovih klijenata, istakla je Salemi. Oni kreiraju logotipe, infografike, postove na društvenim mrežama, prezentacije i tako dalje.

- Živimo u vizuelnom društvu. I tako je grafički dizajn sve kritičniji - kaže Lilani.

Grafički dizajneri naplaćuju čak 150 dolara po satu.

biznis.kurir.rs/Telegraf biznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track