GOSTI GODINU DANA NISU SMELI DA GA PROBAJU, A ONDA... Zbog Svetlaninog specijaliteta u Pančevo se zapute čak i iz Bosne!
Topao hrskav burek za mnoge je nešto na šta pomisle kada biraju dobar nedeljni doručak. I dok su za većinu bureci sa mesom i sirom prvi izbor, jedna od najpoznatijih burekdžinica u Pančevu, osim ovih tradicionalnih, nudi obilje novih ukusa, a reakcije kupaca su, kako kažu, pozitivne.
U jedmoj pančevačkoj burekdžinici zanat pravljenja bureka prenosi sa generacije na generaciju. Svetlanu Radaković, nekada Stankoski, pre 12 godina u ovaj posao je uveo otac, koji ju je naučio zanatu. I on je godinama ranije zanat naučio od svog oca.
Svetlana Radaković kaže da na ideju da prave burek sa kolenicom došli jer su želeli da ponude nešto novo i da promene ono što se do tad nudilo na tržištu.
- Odlučili smo da probamo sa dimljenom kolenicom, koja je kod nas jedno od omiljenih jela na trpezi. Kolenica se bari, zatim sitno secka i stavlja u burek. Tradicionalno se sprema na masti. Dosta je začinjen, ima belog luka i prilagođen je ukusu ljudi na našem podneblju - objašnjava ona.
Mnogi sada u ovaj grad namenski dolaze samo da bi doručkovali.
- Trebalo nam je više od godinu dana da ljudi požele da tako nešto probaju, a kad su probali dopalo im se. Tako da sada dolaze zbog kolenice, čini se da svoj put prilagođavaju tome, dođu namenski ili svrate namenski u Pančevo da bi probali ovaj burek - kaže Radaković.
Osim bureka sa kolenicom, u ponudi su i oni sa paprikom i feta sirom i batakom u gorgonzoli. Za sladokusce, ova burekžinica nudi i sladak burek sa eurokremom i plazmom.
Radaković ističe da joj posebno prijaju pohvale koje stižu od kupaca koji dolaze iz Bosne, koji, kako navodi, nemaju otpor da probaju nešto novo, a čak i nose za Sarajevo.
(Kurir.rs/N1)
CENA OSTAJE ISTA Ulov sardine 9000 tona manji nego lani: "Hrvatska će, ako uništimo još koji brod, ostati bez flote"