LJUBA SVIRA TAMBURU I USPUT NAPRAVI 2 TONE OVOG PROIZVODA: Na svirci mu stižu i porudžbine, a ko želi pre kupovine može i da proba
Foto: Youtube Printscreen

spojio dve ljubavi

LJUBA SVIRA TAMBURU I USPUT NAPRAVI 2 TONE OVOG PROIZVODA: Na svirci mu stižu i porudžbine, a ko želi pre kupovine može i da proba

Moj biznis -

Domaćinstvo Radanov iz Đurđeva poseduje oko 80 košnica i bavi se proizvodnjom meda, mednih proizvoda i medovače.

Na tržište plasiraju bagremov i livadski med, kao i mešavine meda sa lekovitim travama, propolis i polen. Ovo domaćinstvo otvoreno je za posetioce, koji su zainteresovani da se uvere kako je biti pčelar i da se oprobaju u tome, a nakon toga da uživaju u degustaciji.

Ljubomir Radanov počeo je da se bavi pčelarstvom pre 11 godina i od tada je broj košnica rastao. Sada godišnje proizvode oko dve tone meda, iako je prethodna godina bila slabija zbog loših vremenskih uslova. Svoje proizvode distribuira, uglavnom, prijateljima, komšijama i poznanicima.

Bojana Pavlović, Mionica, pčelarstvo, košnice
foto: S.S.

Pronašao je jedinstvenu ravnotežu između dva sasvim različita sveta - pčelarstva i muzike. Ovaj vredni Đurđevčanin nije samo stručnjak u radu s košnicama, već je i talentovan muzičar koji svira u tamburaškom orkestru.

– Najviše meda ode u Novi Sad, to je nesumnjivo najbolje tržište. Inače, sviram tamburu u orkestru, pa mi usput naruče i med kad idem na svirku – kroz smeh priča Ljubomir i dodaje da je, zapravo, priroda ta harmonična simfonija.

On ne vidi ova dva posla kao odvojena entiteta, već ih, kaže, doživljava kao međusobno povezane elemente. Pčele, poput note u muzici, igraju ključnu ulogu u očuvanju prirode.

Bojana Pavlović, Mionica, pčelarstvo, košnice
foto: S.S.

Voleo bih da api-turizam zaživi kod nas

Radanov izlaže svoje proizvode na mnogim manifestacijama i sajmovima, a vodi se i iskustvima stečenim na edukacijama, poput one u Sloveniji, što je organizovala lokalna samouprava za proizvođače meda.

– Trudio sam se da usvojim ono što sam video, a što je u skladu sa mogućnostima. Dopao mi se taj slovenački api–turizam, koji tamo jako dobro funkcioniše. Nadam se da ćemo i mi imati uslove da zaživi i kod nas – priča pčelar.

Pčelarstvo
foto: Beta Z Zagin

Кako ističe, svakodnevno se trudi da napreduje, a svoje košnice drži u selu, kao i na Tisi. Takođe, svedoči o tome kako se, kroz svestranost i ljubav prema različitim aspektima života, može postići sklad i očuvati lepota prirode.

kurir.rs/Dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track