DRAGAN JE ČEKAO 6 GODINA NA ZARADU, A ONDA MU SE BAŠ ISPLATILO! Uložio je čak 15.000 €, ali sada je ODUŠEVLJEN!
Foto: Efcka / Alamy / Profimedia, Shutterstock

ne sarađuje sa nakupcima

DRAGAN JE ČEKAO 6 GODINA NA ZARADU, A ONDA MU SE BAŠ ISPLATILO! Uložio je čak 15.000 €, ali sada je ODUŠEVLJEN!

Moj biznis -

Početna ulaganja u podizanje višegodišnjeg zasada lešnika su velika i dug je period koje treba da prođe da bi se ostvarila zarada, ali kada dođe prvi značajniji rod uloženo počinje da se vraća. Zarada je veća ukoliko se proizvod preradi.

Nije lako i jednostavno doneti odluku o ulaganju novca u poljoprivrednu proizvodnju, pogotovo ako se radi o dugogodišnjim zasadima koji na samom startu zahtevaju velika novčana sredstva, a zarada se mora čekati godinama. Takav je slučaj i sa podizanjem zasada lešnika. Adekvatno zemljište se podrazumeva kao i nabavka kvalitetnih sadnica koje nisu ni malo jeftine. Gustina sadnje kreće se od 450 do 650 sadnica po hektaru, a za dobar prinos i dobru oplodnju potrebno je zasaditi nekoliko sorti.

Proizvodnja zahteva navodnjavanje, a najčešće vlasnici ovih zasada ograđuju svoje parcele. Tokom prvih godina neophodno je voditi računa o dobrom održavanju zasada što znači da se prvih četiri do pet godina svodi samo na rad i ulaganja, a narednih godina konačno zaslužena zarada je na vidiku i trebalo bi svake godine da bude veća.

Da ovaj posao nakon nekoliko godina strpljivog čekanja i ulaganja može biti isplativ potvrdio nam je Dejan Urban iz Bačkog Petrovca. Na dva hektara je podigao zasad 2017. godine, uložio je tada oko 15.000 evra i sad nakon perioda čekanja i negovanja zasada ima prvi značajniji rod i prodaje lešnik.

lešnik
foto: Shutterstock

Odlučio je da rod ne prodaje na veliko već u cilju bolje zarade pravi mala pakovanja kako sirovog tako i pečenog lešnika, ali pravi i puter sa čokoladom. Tvrdi da se prerada isplati.

PLANOVI

Naš sagovornik kaže da je kao mladi poljoprivrednik učestvovao na pokrajinskim konkursima i tako uz minimalno učešće nabavio malčer, atomizer, krckalicu, separator, neophodne mašine za ovaj posao. Nada se da će tako nabaviti i mašine za preradu obzirom da planira da naredne godine pravi brašno od lešnika kao i hladno ceđeno ulje.

- Malo je otkupljivača kod nas, ja ne volim i ne želim da lešnik prodajem nakupcima, ali probaću naredne godine izvoz. Potrudiću se da određenu količinu ostavim za preradu - kaže naš sagovornik objašnjavajući da odlično zna koliko vredi proizvodnja lešnika, koliko je godinama unazad ulagao i radio, i kako tvrdi, ne bi ni slučajno dozvolio da to bude bačen novac. Upravo zbog toga je odlučio da se što bolje predstavi na tržištu, pa kako bi posao bio isplativiji - pravi puter.

lešnik, leska, zasad, Nikolići
foto: Printscreen Youtube/ Zamediatelevizija

- Za puter koristim najkvalitetniji lešnik, pečem ga na 170 stepeni oko 15 minuta, zatim se odvoji opna i lešnik meljem uz dodatak crne ili bele čokolade. Koristim kao prirodni zaslađivač urme, dodajem i kakao, te nastaje potpuno prirodni proizvod koji mogu da koriste i dijabetičari - kazao je Urban napominjujući da je došlo vreme da se uložen novac vraća, a preradom lešnik više vredi.

Lešnik je izuzetno zdrav, brašno i ulje su veoma interesantni i cenjeni proizvodi, pa se Dejan nada da će razviti i ovu proizvodnju. Tržište je veoma važno i on se trudi da se kvalitetom što bolje predstavi u svojoj sredini.

U tu svrhu izradio je i prepoznatljive etikete. Poslasticu koju sada proizvodi potrošači su lepo prihvatili, ima narudžbina, te zajedno sa suprugom lagano bez žurbe osvaja ovaj posao. Iza njih su godine ulaganja i rada, tokom koga su stekli odlično iskustvo koje će im biti u narednom periodu dragoceno.

kurir.rs/agroklub/ prenela: J. Ž. S.

Bonus video:

01:15

Kina: Proizvodnja žitarica stalno raste

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track