VUJIĆI POČELI NA 50 KVADRATA, A SADA IMAJU PLASTENIK DA IM SVI ZAVIDE: Odlično im ide i planiraju izgradnju svog prodajnog centra
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

jedan od najisplativijih poslova

VUJIĆI POČELI NA 50 KVADRATA, A SADA IMAJU PLASTENIK DA IM SVI ZAVIDE: Odlično im ide i planiraju izgradnju svog prodajnog centra

Moj biznis -

Porodica iz Opova se više od 10 godina uspešno bavi proizvodnjom cveća, a robu prodaju na pijacama u Pančevu, Beogradu, ali i u svom rasadniku. Ove godine, pored prodaje jesenjeg rasada, uveliko se pripremaju i za prolećnu proizvodnju.

Vujići iz Opova proizvode baštensko i balkonsko cveće od 2011. godine. Najpre su krenuli od plastenika veličine 50 kvadratnih metara, a za nešto više od 10 godina stigli su do 1.000 kvadrata plastenika. Poseduju i proizvodnju na otvorenom i tamo, uglavnom, gaje hrizanteme.

U ovom periodu aktuelna je prodaja jesenjih biljaka, a najviše su tražene hrizanteme, dan i noć, kao i vres.

Topola, hrizanteme
foto: RINA

- Najviše robe prodamo u rasadniku, ali prodajemo i na lokalnim pijacama, na malo i na veliko. Nosimo i u Pančevo, Borču i do Umke čak, jer i tamo imamo kupce, ali najviše prodamo ovde u samom rasadniku - kaže Igor Vujić, vlasnik rasadnika Florenca.

Već duže vreme traje priprema za prolećnu proizvodnju. Uz mnogo rada, odricanja i ulaganja, gajenje cveća može da bude vrlo unosan posao.

- Dugačak je put do uspeha, ne gledam samo finansijski, nego da napravim da taj rasadnik izgleda onako kako sam ja zamislio. Planiram da napravim jedan prodajni centar gde ćemo samo prodavati da bi ovde mogli da se bavimo samo proizvodnjom. Mi i dalje ulažemo, pravimo plastenike, proširujemo proizvodnju. Ove godine imali smo oluje koje su nas zadesile, stradali su nam plastenici, nekom najlon, nekom i cela konstrukcija. Velika su ulaganja u celu sezonu - zaključuje Vujić.

Jasna Novaković, cveće
foto: Rina

Ponekad se dogode i nepredviđene situacije, kao što je Vujićima stradao najlon u plasteniku, ali štetu su brzo otklonili i u planu im je da naredne godine izgrade još jedan plastenik. Trenutno su usredsređeni na gajenje hrizantema na 500 kvadratnih metara otvorenog prostora, a nameravaju da ubrzo kupe ili iznajme plac kako bi mogli da prošire i proizvodnju hrizantema.

Kurir.rs/eKapija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track