BANE PRVI U KULPINU POČEO DA GAJI OVO POVRĆE: Batalio kukuruz, soju i pšenicu i sada ga znaju svi nakupci, ali i trgovinski lanci
Poljoprivreda pruža bezbroj mogućnosti da se stigne do zarade, samo treba naći pravi posao. Ako za njega ne treba veliko ulaganje i puno rada, onda može biti pravi pogodak. Ove jeseni zemljoradnici su posebno u problemu jer retko koje godine je bilo da sve primarne poljoprivredne kulture imaju niske cene. Mali broj njih će uspeti da se izvuče iz dugova i ponovo zasnuje novu proizvodnju. Zato se treba okrenuti drugim biljkama od kojih se može ostvariti egzistencija.
Na pijacama, ali i u velikim trgovinskom lancima već mesec-dva ima ribane žute bundeve, koja se koristi za kolače, u narodu poznate kao bundevara. Ali čim zahladi, i ponuda a verovatno i potražnja će biti još veće, jer upravo bundevara i u rerni zapečeni komadi žute bundeve podsećaju na zimu, kada se ova poslastica, pogotovo u vojvođanskim domaćinstvima, najviše priprema.
Poljoprivredno gazdinstvo Branislava Bađonskog u Кulpinu kod Bačkog Petrovca već šest godina se bavi proizvodnjom bundeva, odnosno tikava, onih narandžastih koje zovemo tamburice i od kojih se prave poslastice.
Bađonski je odavno u poljoprivredi, godinama je sejao kukuruz, soju, pšenicu, a onda je poželeo da se oproba i u nekoj drugoj proizvodnji. Prvi je u Кulpinu započeo da se bavi tikvama-tamburicama i sada je već poznat među velikim trgovinskim lancima i nakupcima.
Trenutno je u pregovorima da krene da sarađuje i sa proizvođačima dečje hrane, jer je kaša od bundeva namirnica koja se bebama daje u prvim mesecima života.
Cene tikava
Кilogram ribanih tikava za bundevaru na najprometnijoj Futoškoj pijaci u Novom Sadu kreće se od 200 do 250 dinara. Кilogram tikava isečenih na kriške prodaje se od stotinu dinara pa naviše. Ima i žutih okruglih tikava teških od tri do pet kilograma, koje povrtari prodaju za Noć veštica za stotinu dinara po kilogramu.
- Proizvodnja tamburica nije težak ni skup posao, ali zahteva angažovanje većeg broja sezonskih radnika, jer tikve treba okopavati, seći kada sazru, utovarati u prikolicu i prati, pošto veliki trgovinski lanci zahtevaju čiste plovode. S te strane proizvodnja može da bude zahtevna a nekada i nemoguća ukoliko u selu i okolnim mestima nema dovoljno sezonaca - kazao je Bađonski za Dnevnik.
Bađonski naglašava da tikvama nisu potrebna zaštitna sredstva, već samo da se okopaju i kada sazru ubirati rod. On navodi da dok plodovi ne sazru treba ih zalivati, ali ne često. Otprilike dva puta, ali ko hoće veće prinose, može i više puta. Seju se kada otopli, posle 1. maja, kada se temperatura zemlje ustali iznad deset stepeni. Rod se skida s polja krajem avgusta, kada kora na plovodima požuti.
Ova godina, ističe, za tikve je prosečna. Po hektaru će ih biti oko 20 tona. I cena je solidna, naveliko tamburice koštaju 40 dinara kilogram.
- Trenutno nisu tražene, ali kada se obuku kaputi i krene zima, više će se kupovati, jer dok ima paprike i paradajza niko ne razmišlja o bundevari - navodi Bađonski.
kurir.rs/Dnevnik
OVO SU TRI NAJJEFTINIJE BANJE U SRBIJI! Noćenje košta manje od 1.000 dinara, svaka je specifična na svoj način: Skoro svako može naći pomoć za boljku koju ima