BANE PRVI U KULPINU POČEO DA GAJI OVO POVRĆE: Batalio kukuruz, soju i pšenicu i sada ga znaju svi nakupci, ali i trgovinski lanci
Foto: Profimedia, Shutterstock

dobra zarada

BANE PRVI U KULPINU POČEO DA GAJI OVO POVRĆE: Batalio kukuruz, soju i pšenicu i sada ga znaju svi nakupci, ali i trgovinski lanci

Moj biznis -

Poljoprivreda pruža bezbroj mogućnosti da se stigne do zarade, samo treba naći pravi posao. Ako za njega ne treba veliko ulaganje i puno rada, onda može biti pravi pogodak. Ove jeseni zemljoradnici su posebno u problemu jer retko koje godine je bilo da sve primarne poljoprivredne kulture imaju niske cene. Mali broj njih će uspeti da se izvuče iz dugova i ponovo zasnuje novu proizvodnju. Zato se treba okrenuti drugim biljkama od kojih se može ostvariti egzistencija.

Na pijacama, ali i u velikim trgovinskom lancima već mesec-dva ima ribane žute bundeve, koja se koristi za kolače, u narodu poznate kao bundevara. Ali čim zahladi, i ponuda a verovatno i potražnja će biti još veće, jer upravo bundevara i u rerni zapečeni komadi žute bundeve podsećaju na zimu, kada se ova poslastica, pogotovo u vojvođanskim domaćinstvima, najviše priprema.

Bundeva
foto: Shutterstock

Poljoprivredno gazdinstvo Branislava Bađonskog u Кulpinu kod Bačkog Petrovca već šest godina se bavi proizvodnjom bundeva, odnosno tikava, onih narandžastih koje zovemo tamburice i od kojih se prave poslastice.

Bađonski je odavno u poljoprivredi, godinama je sejao kukuruz, soju, pšenicu, a onda je poželeo da se oproba i u nekoj drugoj proizvodnji. Prvi je u Кulpinu započeo da se bavi tikvama-tamburicama i sada je već poznat među velikim trgovinskim lancima i nakupcima.

Trenutno je u pregovorima da krene da sarađuje i sa proizvođačima dečje hrane, jer je kaša od bundeva namirnica koja se bebama daje u prvim mesecima života.

Cene tikava

Кilogram ribanih tikava za bundevaru na najprometnijoj Futoškoj pijaci u Novom Sadu kreće se od 200 do 250 dinara. Кilogram tikava isečenih na kriške prodaje se od stotinu dinara pa naviše. Ima i žutih okruglih tikava teških od tri do pet kilograma, koje povrtari prodaju za Noć veštica za stotinu dinara po kilogramu.

bundeva, tikva, jelo
foto: Shutterstock

- Proizvodnja tamburica nije težak ni skup posao, ali zahteva angažovanje većeg broja sezonskih radnika, jer tikve treba okopavati, seći kada sazru, utovarati u prikolicu i prati, pošto veliki trgovinski lanci zahtevaju čiste plovode. S te strane proizvodnja može da bude zahtevna a nekada i nemoguća ukoliko u selu i okolnim mestima nema dovoljno sezonaca - kazao je Bađonski za Dnevnik.

SEZONCI VELIKI IZDATAK

Angažovanje sezonaca predstavlja najveći trošak tokom proizvodnje, pošto seme nije skupo osim kada se seju hibridne sorte, doduše, manje tražene na tržištu. Izdatak predstavlja i rad sa marketima jer, osim što tikve moraju biti čiste i zdrave, treba platiti analizu o zdravstvenoj ispravnosti namirnice, potom dati novac i za etikete na svaku tikvu i bar kod.

Bundeva
foto: Profimedia

Bađonski naglašava da tikvama nisu potrebna zaštitna sredstva, već samo da se okopaju i kada sazru ubirati rod. On navodi da dok plodovi ne sazru treba ih zalivati, ali ne često. Otprilike dva puta, ali ko hoće veće prinose, može i više puta. Seju se kada otopli, posle 1. maja, kada se temperatura zemlje ustali iznad deset stepeni. Rod se skida s polja krajem avgusta, kada kora na plovodima požuti.

Ova godina, ističe, za tikve je prosečna. Po hektaru će ih biti oko 20 tona. I cena je solidna, naveliko tamburice koštaju 40 dinara kilogram.

- Trenutno nisu tražene, ali kada se obuku kaputi i krene zima, više će se kupovati, jer dok ima paprike i paradajza niko ne razmišlja o bundevari - navodi Bađonski.

kurir.rs/Dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja