LITAR SKORO 5.000 DINARA Suljagići vode uspešan biznis: U posao uveli i ćerku (12), a za ovaj njihov proizvod kažu da je BAŠ ZDRAV
Foto: Shutterstock/Milos Momčilović, Shutterstock

LITAR SKORO 5.000 DINARA Suljagići vode uspešan biznis: U posao uveli i ćerku (12), a za ovaj njihov proizvod kažu da je BAŠ ZDRAV

Moj biznis -

Sanela Suljagić iz Puračića kod Lukavca proizvodi magareće mleko i ima preko 100 magaraca.

Litar magarećeg mleka košta 80 KM (4.781 dinar), a posebno je aktuleno tokom ove jeseni zbog toga što pomaže u suzbijanju alergija.

Pre pet godina porodica Suljagić počela je proizvoditi magareće mleko. Trenutno imaju 70 velikih i 40 malih magaraca.

- Muške prodajemo, ženske ostavljamo. One koje su se izmuzle, menjamo sa čobanima nomadima jer njima mogu koristiti za nosanje stvari. One mlečne ostavljamo za proširenje, priča Sanela Suljagić.

Naglašava da ustaje rano, proverava životinje, hrani ih, muze. Hrani ih senom, žitaricama. Hranu kupuje, ne proizvodi jer nema vremena.

- Zanimljivo kod njih je da ako odvojimo male od majki, nema mleka. Tako da zahtevno je to da moram hraniti i malo magare i magaricu i puštati ga da doji. To je jedino zahtevno sa njima, kaže sagovornica.

Magarice ne daju puno mleka količinski, ali za to mleko kažu da je najzdravije.

- Mleko je slatkasto, nema poseban neki miris. Nema miris kao kozije ili neko drugo. Ima jačinu i kvalitet. Korisno je za bronhitis, pluća, imunitet. U to su se uverili ljudi koji su ga koristili, naglašava Sanela.

magare, Bobovo, Svilajnac, Ljubiša Petrović Brka, magarci, magarac
foto: Screenshot RTS

Njoj i mužu u poslovima stočarstva pomaže 12-godišnja kćerka, koja se odgovorno brine o životinjama ako roditelji nisu tu, dok je sin još mali za te poslove, ali redovno učestvuje u svemu.

- Ne planiramo ići iz Bosne, borimo se. Radi ono što voliš. Ja sam zadovoljna sa ovim. Deca neka se navikavaju na ovo, neka žive od truda i rada. Najbolje je biti sam svoj gazda, zaključuje Sanela.

Osim magaraca, Suljagići imaju i četiri krave, četvoro teladi, sedam junica, te tri konja koje drže za štraparijadu jer je to njihov hobi.

(Kurir.rs/Biznis.ba/Manager.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track