INVESTITORI IZ SAD: U Srbiju stižu Ševron i Dženeral elektrik

Premijer u poseti Sjedinjenim američkim Državama

INVESTITORI IZ SAD: U Srbiju stižu Ševron i Dženeral elektrik

InfoBiz -
Ivica Dačić otišao u Nju Orleans kako bi tamošnjim ulagačima predstavio prednosti investiranja u našu zemlju

BEOGRAD - Direktni razgovori rešavaju sve dileme.Predsednik Vlade Ivica Dačić juče je u američkoj državi Luizijani razgovarao s investitorima - među kojima su giganti poput „Dženeral elektrika“ i „Ševrona“ - o ulaganju u Srbiji. Cilj njegove posete je da predstavi mogućnosti za ulaganja u Srbiju, pre svega u energetiku, rečni saobraćaj i brodogradnju.Premijer je otišao u SAD povodom održavanja američko-srpskog poslovnog foruma u Nju Orleansu. Nju Orleans, najveći grad države Luizijane na jugu Amerike, nije, kako su preneli mediji, slučajno odabran za održavanje investicionog foruma. Naime, tu se, uz Teksas, proizvodi najviše nafte u Americi i zato će sagovornici srpskog premijera biti predstavnici naftnih giganata.Zanimaju ih rude- Sigurno je da su tu najznačajnije kompanije. „Ševron“, kompanija koja se bavi energetikom, koja je inače bila zainteresovana za investiranje kod nas, zatim „Dženeral elektrik“, a naročito je značajna kompanija „Friport“, koja već radi u Srbiji na istraživanju rudnog bogatstva. Očekujem da će ovo biti jedan dobar uvod da razgovore nastavimo u Srbiji - rekao je Dačić za RTS.Pokazalo se, kako je istakao, da su susreti s američkim kompanijama najbolji način da im se privuče pažnja i odgovori na sve moguće dileme i pitanja u vezi s ulaganjima.Nakon uragana „Katrina“, koji je ovaj grad praktično sravnio sa zemljom, vlasti Luizijane imaju iskustva u privlačenju i stranog i domaćeg kapitala u infrastrukturu, a taj recept preneće i srpskim zvaničnicima.Energetika je važnaEkonomista Aleksandar Stevanović kaže da je dobro što se najviši politički zvaničnici bave privlačenjem investicija, ali da će efekti zavisiti od reformi u Srbiji.- Ima nekih najava da će reforma biti, a ako se to ostvari, onda će poseta imati smisla - dodao je on.Poseta premijera Srbije SAD je, prema rečima Stevanovića, znak dobre volje prema ulagačima, ali bez dobrog poslovnog okruženja u zemlji neće imati efekta:- Energetika je važna, to jeste naš potencijal, ali moraju da se pojednostave uslovi za ulaganje.

Stevanović: Efekti će zavisiti od reformi u Srbiji
Stevanović: Efekti će zavisiti od reformi u Srbiji

Pomoć za lukeAmbasador Srbije u SAD Vladimir Petrović izjavio je da je Nju Orleans jedna od najvećih luka. - Ovaj grad je jedna od najvećih luka u Americi, i to rečnih, i želimo da razmenimo iskustva iz oblasti brodskog saobraćaja jer imamo potencijal na Savi i na Dunavu. Takođe, u njoj je i jedna od najvećih kompanija iz oblasti brodogradnje, a znamo da su naša brodogradilišta u lošoj situaciji - rekao je Petrović.

O mogućim investitorima- „Dženeral elektrik“ je jedna od najvećih kompanija na svetu- „Ševron“ je jedan od pet naftnih mejdžora najvećih naftnih kompanija u svetu- „Friport“ istražuje bakar i zlato u okolini Bora

http://www.youtube.com/watch?v=9FFjlkvEXgA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja