Slušaj vest

Letnji školski raspust i toplo vreme savršena su kombinacija da deca provode vreme napolju sa prijateljima. Kako prodavci sladoleda obilaze naselja, mnogi se lako odluče da sebi priušte neko osveženje (uključujući i odrasle). Ipak, izgleda da bi napici slaši trebalo da budu zabranjeni za najmlađe – i evo zašto.

Upozorenje koje je Agencija objavila na internetu glasi: "Da li ste znali da deca mlađa od sedam godina ne bi trebalo da konzumiraju ledene napitke tipa 'slaši' sa glicerolom?“ U nastavku saopštenja naglašava se da glicerol može izazvati različite zdravstvene probleme kod dece. U sličnim vestima, kupcima Asde je rečeno da odmah prestanu da koriste jedan uobičajeni kućni aparat.

Najnovije smernice FSA-a savetuju da se deci mlađoj od sedam godina ne daju nikakvi ledeni napici sa glicerolom, a za decu mlađu od deset godina preporučuje se najviše jedan napitak od 350 ml – otprilike veličine standardne limenke gaziranog pića.

U objašnjenju se navodi: "Proverite kod prodavca da li napitak sadrži glicerol – ne kupujte ako niste sigurni." Roditeljima se takođe savetuje da posete određeni veb-sajt radi dodatnih informacija.

U skladu sa ranijim izveštajima, stručnjaci su upozorili da se deci mlađoj od osam godina ne dozvoljava konzumiranje slašija koji sadrže glicerol. Iako ih deca često biraju zbog privlačnih boja i slatkog ukusa, najnovija istraživanja otkrila su ozbiljne zdravstvene rizike povezane s tim popularnim ledenim poslasticama.

Studija objavljena u British Medical Journalu izazvala je zabrinutost u pogledu bezbednosti slašija za decu, prenosi Liverpool Echo. U istraživanju je analizirano 21 slučaj dece uzrasta između dve i sedam godina iz Velike Britanije i Irske koja su u proteklih šest godina zatražila hitnu medicinsku pomoć nakon konzumiranja ovih popularnih zamrznutih napitaka.

Studija u BMJ-u otkrila je zabrinjavajuću vezu između slašija i sindroma trovanja glicerolom, stanja koje može izazvati simptome poput mučnine i gubitka svesti. Glicerol, prirodni zaslađivač koji se u slushijima često koristi kako bi sprečio potpuno zamrzavanje napitka i dao mu specifičnu teksturu, glavni je uzrok problema.

Prekomerno unošenje glicerola može dovesti do trovanja koje potencijalno izaziva hipoglikemiju (nagli pad šećera u krvi), poremećaj svesti i povećanu kiselost krvi.

Kurir Biznis/ Telegraf/ Miror