Slušaj vest

Ova odluka dolazi kao odgovor na sve jači pritisak zdravstvenih institucija, ali i potrošača koji traže prirodnije i bezbednije sastojke u hrani.

Vest je saopštila Američka administracija za hranu i lekove (FDA), uz podršku samih proizvođača. „Ovo je trenutak renesanse za zdravlje nacije“, izjavio je komesar FDA, Marti Makari, na konferenciji za medije.

Sladoled
Sladoled Foto: Shutterstock

Potez dolazi nakon sličnih najava velikih prehrambenih giganata poput Nestlea, Krafta i Dženeral Milsa, koji su takođe krenuli putem izbacivanja sintetičkih dodataka iz hrane.

Predsednik Međunarodne asocijacije za mlečne proizvode, Majkl Dajks, rekao je da se oko 40 američkih proizvođača sladoleda i smrznutih deserata obavezalo da do 2028. izbace čak sedam najčešće korišćenih veštačkih boja. Iako nije otkriveno o kojim se tačno brendovima radi, jasno je da je industrija rešena da napravi zaokret.

sladoled-od-cokolade-shutterstock-633455036.jpg
Zagrepčanka šokirana cenom kugle sladoleda Foto: Shutterstock

Prosečan Amerikanac godišnje pojede čak 15 kilograma sladoleda, a godinama unazad nutricionisti upozoravaju da veštačke boje mogu imati negativne efekte na zdravlje – naročito kod dece, gde su povezane sa hiperaktivnošću i poremećajem pažnje.

Ministar zdravlja, Robert F. Kenedi Mlađi, više puta je javno kritikovao korišćenje sintetičkih boja i apelovao na proizvođače da pređu na prirodnije varijante.

mucnina-shutterstock-1968325324.jpg
Mučnina Foto: Shutterstock

Novi pristup podrazumeva korišćenje boja na bazi prirodnih sastojaka – poput biljnih ekstrakata, voćnih sokova i začina.

U praksi, to znači da će omiljeni desert zadržati svoju boju i ukus, ali bez sumnjivih dodataka

Zdraviji izbor za kupce – i nova pravila igre za industriju.