Slušaj vest

Iako na meniju piše da je reč o vrhunskom piću, u čaši goste može dočekati mešavina ostataka koju su drugi gosti ostavili.

untitled1.jpg
Vino Foto: Shutterstock

Ova sumnjiva praksa ponovo se širi barovima u Španiji, Italiji i Francuskoj, posebno u Parizu, ali slični slučajevi zabeleženi su i u SAD i Aziji. Osoblje sakuplja ostatke iz čaša i otvorenih flaša, sipa ih u neobeležene boce i prodaje po visokim cenama – često predstavljajući ih kao premium vina.

Organizovana prevara iznutra

Često nije reč o inicijativi konobara, već o organizovanoj praksi koju podstiču sami vlasnici i menadžeri lokala kako bi uvećali zaradu.

shutterstock-744915967.jpg
Vino Foto: Shutterstock

Jedan veteran konobar otkriva:

– Kada nema gostiju, sakupljamo ostatke iz otvorenih flaša i predstavljamo ih kao superiorno belo vino.

Vinski stručnjaci upozoravaju da prevara nije samo finansijska, već može imati i posledice po zdravlje.

profimedia0309017834.jpg
Bolest Foto: Profimedia / Wavebreak Media LTD / Wavebreak /

– Ne biste mogli da razlikujete rioha rezervu od generičkog crvenog vina osim ako zaista ne proučite voćne note – izjavio je jedan somelijer koji je učestvovao u istrazi.

Kako da se zaštitite?

Naručujte isključivo punu flašu vina i insistirajte da vam je donesu i otvore za stolom.

Proverite etiketu i čep, da biste bili sigurni da boca nije prethodno korišćena.

profimedia0342235444.jpg
Flaša vina Foto: Profimedia

Obratite pažnju na boju i miris pića – ako izgleda ili miriše sumnjivo, bolje da ne pijete.

Izbegavajte ultra-jeftine “happy hour” ponude u prepunim turističkim zonama – često je upravo tu najveći rizik od prevare.

Inspekcije u pojedinim gradovima jesu pojačane, ali kontrole nisu ujednačene, pa budite dodatno obazrivi ako se nađete u nepoznatom lokalu.

BiznisKurir/Le Parisien