Slušaj vest

Pšenična krupica (griz) predstavlja zdrobljena zrna pšenice. Ovo prirodno đubrivo bogato je vlaknima, proteinima i ugljenim hidratima, a sadrži i mnogo korisnih mikroelemenata. Za naše potrebe idealna je najjeftinija žitarica koja se prodaje u bilo kojoj prodavnici.

Košta oko 90 dinara, a za baštenske potrebe, trajaće dugo.

Recept za korišćenje pšenične krupice

Hajde prvo da shvatimo zašto je ova žitarica uopšte potrebna. Činjenica je da pomaže u poboljšanju strukture tla, čineći ga labavim i prozračnim. Pored toga, prilikom raspadanja, žitarice oslobađaju hranljive materije koje podstiču rast biljaka.

Jednostavan recept:

Za sadnice:

Uzmite malu posudu (na primer, čašu) i sipajte u nju jednu kašiku pšenične krupice.
Žitarice prelijte vodom tako da potpuno prekrije zrna.

Ostavite jedan dan da žitarice nabubre.

Pre sadnje pomešati nabubrele žitarice sa zemljom u odnosu 1:10 (jedan deo žitarica na deset delova zemlje).

U dobijenu smešu posadite sadnice.

Za baštu:

U proleće, pre kopanja površine, raspršite pšeničnu krupicu po površini zemlje u količini od 100 grama po kvadratnom metru.

Otkopajte zemlju zajedno sa zrnom.

Zalijte područje.

Naravno, ovaj metod zahteva vreme i strpljenje, ali rezultat je vredan toga.

Kurir Biznis/Dnevnik.rs