OD 35 TONA OTPADA NAPRAVILI ŠEST TONA ĐUBRIVA: Od otpada voća i povrća prave nešto korisno za prirodu
Foto: Shutterstock

OD 35 TONA OTPADA NAPRAVILI ŠEST TONA ĐUBRIVA: Od otpada voća i povrća prave nešto korisno za prirodu

InfoBiz -

Kao delu Fortenova Grupe, jako su im važne inicijative i projekti njihove kompanije vezani za ciljeve održivosti i pozicioniranje Mercatora-S kao odgovorne kompanije. Jedna od takvih inicijativa, koja se odnosi za očuvanje životne sredine, svakako je program kompostiranja.

Jasmina Brajdić, direktor sektora kontrole kvaliteta i ESG u Mercatoru-S, otkriva da su odlučili da od nastalog otpada od voća i povrća naprave nešto korisno za prirodu:

- Tako smo procesom kompostiranja organski otpad iz nekoliko naših odabranih prodavnica pretvorili u đubrivo, koje doprinosi boljem razvoju biljaka koje u njemu rastu. Tokom jedne godine kompostirali smo više od 35 tona organskog otpada i dobili šest tona kvalitetnog komposta. Naša ideja je da ovu inicijativu proširimo na sve prodavnice u našem sistemu i time damo veliki doprinos ekologiji, ali i cirkularnoj ekonomiji.

Jedna od njihovih prvih inicijativa, kada je u pitanju zaštita životne sredine, iz 2021. jeste reciklaža limenki na pametnim presama postavljenih u 10 IDEA i Roda prodavnica. Od tada je reciklirano gotovo 50.000 limenki, a nastoje da prošire mrežu prodavnica sa ovim presama.

- Pored pametnih presa, reciklomata za sve vrste ambalaže, štampamo promotivne kataloge na recikliranom papiru, u ponudi imamo biorazgradive kese, a pokrećemo i podržavamo i mnoge druge društveno odgovorne inicijative u cilju povećanja svesti o zaštiti životne sredine. Nedavno smo pokrenuli i edukativnu web-stranicu RECIKLOPEDIJA, čiji je cilj da svojim korisnim informacijama i zanimljivim sadržajem doprinese promeni navika pri kupovini, pripremi i čuvanju namirnica, jer se u Srbiji, prema relevantnim izveštajima, godišnje baci čak 35 kilograma hrane po glavi stanovnika. Praktični saveti koje smo podelili, a koje svako do nas može da primeni, sigurno mogu da doprinesu kada je u pitanju svakodnevno očuvanje planete - kaže Brajdićeva.

biznis.kurir.rs

Bonus video:

15:09

SRBIJA SVAKE GODINE BACI 100 MILIONA EVRA? Stručnjaci tvrde: Otpad je nacionalno BLAGO, a mi izvozimo 250.000 tona godišnje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja