Slušaj vest

Ciljali su dva gena, AhBADH1 i AhBADH2, koji inače sprečavaju proizvodnju 2-acetil-1-pirolina (2-AP), jedinjenja odgovornog za jak miris pirinča. Isključivanjem ovih gena u kikirikiju, uspešno su proizveli linije sa znatno višim nivoima 2-AP i izraženim aromatičnim mirisom. Ovo je postignuto mutacijama u sve četiri kopije gena AhBADH1 i AhBADH2.

Mirisne linije kikirikija ne samo da su imale željeni miris, već su pokazale i druge povoljne osobine. Imale su tamniju boju omotača semena i znatno veći sadržaj ulja u poređenju sa običnim kikirikijem. Dok su drugi agronomski faktori, poput prinosa, ostali nepromenjeni, promene u sadržaju ulja i boji semena sugerišu da ovi geni mogu igrati ulogu i u drugim aspektima razvoja kikirikija. Dalja analiza potvrdila je uspešnost uređivanja gena i pokazala odsustvo neželjenih efekata, otvarajući put za razvoj novih sorti mirisnog kikirikija.

Kurir Biznis/Poljoprivrednik